Търсене
Close this search box.

Странна ‘‘неуспешна звезда‘‘ с размера на Юпитер е 2000 градуса по-горещо от Слънцето

Странна ‘‘неуспешна звезда‘‘ с размера на Юпитер е 2000 градуса по-горещо от Слънцето

Странна ‘‘неуспешна звезда‘‘ с размера на Юпитер е 2000 градуса по-горещо от Слънцето

Странна ‘‘неуспешна звезда‘‘ с размера на Юпитер е 2000 градуса по-горещо от Слънцето


Направи дарение на училище!***

Този обект с размерите на Юпитер е 80 пъти по-плътен от планета и по-горещ от слънцето.

 

Новооткрита звездна система чупи рекорди – помага на учените да разгадаят мистериите на екстремен тип планети, известни като горещи Юпитери. В статия, публикувана на 14 август в списанието ‘‘Nature Astronomy‘‘, изследователите описват как системата може да помогне за по-нататъшното разбиране на световете извън нашата Слънчева система.

Двойната система, разположена на 1400 светлинни години, се състои от „бяло джудже“ и „кафяво джудже“. Белите джуджета са кристалните ядра на големи звезди, които са изчерпали горивото си и са се срутили под собствената си гравитация. Междувременно кафявите джуджета заличават(размиват) границата между планетите и звездите. Те са по-масивни от планетите газови гиганти, но нямат достатъчно гориво, за да запалят реакция на синтез на звезди в ядрата си – поради което често се наричат „неуспешни звезди“.

Това специално кафяво джудже е необичайно с това, че е приблизително със същия размер като Юпитер, но има около 80 пъти масата на Юпитер. С други думи, той е невероятно плътен – и невероятно горещ. Обектът е приливно заключен, като едната му страна е постоянно обърната към придружаващата го звезда, докато другата страна е обърната настрани. От „дневната страна“ температурите се покачват до повече от 17 000 градуса по Фаренхайт (9 500 градуса по Целзий) – около 7 000 F (3 900 C) по-горещо от повърхността на слънцето. Неговата „нощна страна“ е по-хладна – около 4900 F (2700 C).


Разбери повече за БГ Наука:

***

Новото кафяво джудже е средно по-горещо от всяка екзопланета, открита до момента. Въпреки това, неговият размер и яркост (особено в сравнение със слабата му спътникова звезда) го правят добро приближение на общ тип екзопланета, наречена ‘‘горещ Юпитер‘‘.

 

 

Терминът „горещ Юпитер“ може да извиква образи на хубав римски Бог, наслаждаващ се на лято на плажа. Но в този случай се отнася до газообразна екзопланета, подобна на Юпитер, която обикаля близо до своята звезда-домакин. Към момента астрономите са открили повече от 500 горещи Юпитера. Те варират по размер от около една трета до повече от 10 пъти масата на Юпитер и както издава името – обикновено са доста топли. Повечето горещи Юпитери падат между 1300 и 3100 F (700 до 1700 градуса целзий); тази препечена температура е възможна, защото тесните им орбити почти прегръщат звездите си домакини.

За съжаление, тъй като горещите Юпитери обикалят толкова близо до своите звезди, те са склонни да бъдат погълнати от блясъка, което ги прави недостижими за виждане. Новооткритото кафяво джудже обаче, обикаля около слаба спътникова звезда, което прави джуджето лесно забележимо. Изучаването на тлеещия свят в по-големи подробности може да разкрие нова представа за това как се формират двойните системи и как горещите Юпитери се развиват с течение на годините.

„Горещите Юпитери са антитезата на обитаемите планети – те са драматично негостоприемни места за живот“, каза в изявление Наама Халакун, астрофизик от Научния институт ‚,Вайцман‘‘ в Израел и водещ автор на изследването. „Бъдещи спектроскопични наблюдения с висока разделителна способност на тази гореща система, подобна на Юпитер – в идеалния случай направени с новия космически телескоп Джеймс Уеб на НАСА – могат да разкрият как горещите, силно облъчени условия влияят на атмосферната структура, нещо, което може да ни помогне да разберем екзопланетите другаде във Вселената.“

 

Памела Динева – превод

Статия: https://www.livescience.com/space/exoplanets/bizarre-failed-star-the-size-of-jupiter-is-2000-degrees-hotter-than-the-sun


Вземете (Доживотен) абонамент и Подарете един на училище по избор!***

Включи се в списъка ни с имейли – получаваш броеве, статии, видеа и всичко, което правим за популяризирането на науката в България.  

Еднократен (Вечен) абонамент​​

Списание “Българска наука” излиза в PDF и ePub и може да се изтегли и чете от компютър, таблет и телефон. Достъпа до него става чрез абонамент, а възможността да се абонирате еднократно позволява да можете да достъпите всички бъдещи броеве без да се налага никога повече да плащате за списанието.