Стереотипите за Индианците и алкохола са разбити

46_3_taft252-e.jpg
В противоречие с продължаващите истории за необичайно високите проценти на злоупотреба с алкохол сред Индианците, изследователите от Университета на Аризона(УА) откриха, че процента на обилно и тежко пиещите сред тях е същият като този при останалите американци. Разликата при двете групи е относно въздържанието от алкохол: Индианците са по-склонни да не пият.

Проучването на Университета на Аризона, публикувано на 8ми Февруари в интернет изданието ‘Зависимост от наркотици и алкохол’, е водено от др. Джеймс К.Кънингам, водещ автор, стипендиант на Ю.С.Фулбрайт и социален епидемиолог към Департамента за Семейна и Обществена терапия ,и Индианския Изследователски и Учебен център към УА; др. Теша Соломон, директор на същия център и др. Мира Мурамото, завеждаща Департамента за Семейна и Обществена терапия.
Изследователите анализирали данни от проучване сред повече от 4000 индианци и над 170 хиляди бели американци, между 2009 и 2013 година. Именувано Национално Проучване за здраве и употреба на наркотици, то е било поръчано от Американската администрация за наркомании и психично здраве. УА изследването също така използвало друго представително проучване, наречено Система за наблюдение на рисковите поведенчески фактори към американския център за контрол и превенция на болестите, което измерва колко често индианците и белите американци употребяват прекомерно алкохол през последния месец. И отново, резултатите за двете групи били сходни.
При около 17 процента от индианците и белите американци било установено обилно пиене и при около 8 процента от двете групи-тежко пиене. За обилно пиене била счетена употребата на пет или повече напитки в един до четири дни през последния месец. За тежко пиене се приема консумацията на пет или повече напитки в пет или повече дни през последния месец. 60 процента от индианците споделили, че въобще не са пили алкохол през последния месец, сравнено с 43 процента при белите американци.

‘Разбира се, разбиването на стереотипа не означава, че проблемите с пиенето не съществуват’, казва др. Кънингам. ‘Всички основни американски раси и етнически групи се сблъскват с проблеми поради злоупотреба с алкохол, и употребата му в тези групи може да варира според местоположение, възраст и пол. Но погрешното поставяне на дадена група в стереотип относно алкохола, може да има отделни последици. Например, някои работодатели може с неохота да наемат хора от група със стереотип относно употребата на алкохол. Пациентите от такава група, вероятно за да избегнат неудобството, може да не желаят да обсъждат свързаните с алкохол проблеми, с техния доктор’, казва той.

Др.Соломон отбелязва, че сходните нива на употреба на алкохол, не винаги водят до сходни нива на заболявания поради пиене. ‘Индианците като общност имат по-ограничен достъп до медицински грижи, сигурно жилище и качествена храна, което може да увеличи здравните проблеми свързани с алкохола’, казва тя.
‘Отрицателното стереотипиране на групи от хора, които имат ограничен достъп до здравни грижи, създава още по-голямо неравенство в тази област’, казва др.Мурамото. ‘Основано на погрешния негативен стереотип, някои здравни служители неточно отдават проявения здравен проблем на употребата на алкохол и не успяват точно да поставят диагноза и да лекуват заболяването.
Изследователите чувстват, че тяхното проучване би могло да повлияе на разбиранията за употребата на алкохол при Индианците. ‘Надяваме се, че филмите, телевизията, вестниците, радиото и интернет ще започнат да представят употребата на алкохол сред индианците по-точно’, каза др. Кънингам. ‘Време е да оставим митовете за завишеното пиене да отшумят.’

Превод: Ралиц Дянкова
Източник: Център за здравни науки към Университета на Аризона


РЕКЛАМА:

***

Индианците са по-склонни да се въздържат от алкохол, отколкото останалите Американци,и процента на обилно и тежко пиещите е почти еднакъв и за двете групи.

Европейска нощ на учените 2022 г.: