Средиземноморският начин на хранене може да намали на половина риска от рак на матката.

Mediterranean.jpeg

Експертите съветват да се консумират много зеленчуци, плодове, ядки, бобови растения, житни растения, картофи, риба, мононенаситени мазнини, малко месо и мляко или други млечни изделия.

Храненето с диетата и досега се е свързвало с доброто здраве и избягването на сърдечни болести. В тази статия от италианските учени се казва, че този вид диета може значително да намали риска от рак на матката.

Изследователите следели хранителните навици на повече от 5000 жени и забелязали, че жените които се придържали най-много към средиземноморска диета намалили риска за заболяване с повече от 50%. Тези които не се придържали толкова стриктно към диетата също подобрили здравето си.

Резултатите от изследването са публикувани в Британския Журнал за Рак но благотворителната организация  Cancer Research UK която е собственик на списанието. Материала се основала главно на спомените на жените за това какво са консумирали по време на изследването.

Всяка година в Британия има 8500 нови случаи на рак на матката и процентите са се увеличили в последните 20 години.

Специалистите подредил средиземноморската диета в девет групи на храна: много зеленчуци, плодове и ядки, бобови растения,  житни растения и картофи, риба и мононенаситени мазнини, малко месо и мляко или други млечни изделия и ограничено количество на алкохол.


РЕКЛАМА:

***

Жените които следвали 7-9 елементи от диетата намалили риска от рак на матката с 57%, докато тези които следвали 6 и 5 елемента намалили риска с 46 и 34.

Тези, които консумирали по-малко от 5 елемента от диетата не получили значителни ползи за здравето, което изследователите смятат за индикация.

Главния автор на изследването, Кристина Босети от IRCCS-Instituto di Ricerche Farmacologiche Mario Negri в Милано казва, че изследването показва, че една такава диета може да има огромен ефект за здравето и намаляване на риска от рак на матката. Тя също отбеляза, че това изследване помага да разберем как нашите ежедневни решения, като това какво ще ядем или колко ще сме активни, влияе върху риска от рак в нашето тяло.

Джули Шарп, директора на здравна информация при Cancer Research UK, казва, че

Всички знаем за риска от рак на матката при увеличаването на възрастта на жените и повишените килограми, но все пак тази диета подлежи допълнителни изследвания.

Тя също напомня, че годините и гените в голяма част влияят върху риска да заболеем от рак, но здравословния стил на живот може да повлияе за намаляването на риска от някои видова рак.

Непушенето, поддържането на здравословно тегло, активността, консумирането на полезна храна и ограничаването на алкохола помагат в поддържането на по-високи шансове да не заболеем от рак. 

Това изследване подсказва ефекта от средиземноморската храна върху риска от рак на матката отколкото изследванията правени до сега. В предишните проучвания се включват и това от 2007г., базирано на данни от бели американки, такива с африкански произход и латино американки, живеещи в района на Сан Франциско в Калифорния, и още едно изследване от САЩ, същата година, съсредоточено към ефекта които промените в храненето има към различните вида рак.

Все пак, авторите на новите резултати напомнят, че в Италия, консумацията на елементите съдържащи се в средиземноморската диета е традиционно по-голяма отколкото в други страни.

Източник: theguardian.com


Европейска нощ на учените 2022 г.: