Човешкият геном, оформен от вегетарианската диета, повишава риска от рак и сърдечни заболявания

Credit: Anelka, pixabay

Учените са открили доказателство, че вегетарианска диета е довела до генетична мутация, която може да повиши риска от сърдечни заболявания и рак на дебелото черво.

В проучване, публикувано в списанието Molecular Biology and Evolution, изследователите сравнили предимно вегетарианското население на Пуне, Индия с традиционно месоядното американско население (предимно от Канзас). Учените установили по-голяма честота на мутация, обозначена като „rs66698963” сред индийците.

Тази мутация помага на хората да трансформират растителните мастни киселини във важни хранителни вещества, включително омега-6 арахидоновата киселина. Тя е важна за растежа на мускулите и здравето на нервната система при човека и обикновено се съдържа в яйцата, месото и млечните продукти.

Но арахидоновата киселина притежава свойства, които повишават възпалението и образуването на съсиреци…

 


РЕКЛАМА:

***

Прочетете целия материал в първия брой на новото списание „Българска наука и медицина“: тук.


Европейска нощ на учените 2022 г.: