Търсене
Close this search box.

Спътникови комуникационни решения от България

Спътникови комуникационни решения от България

Спътникови комуникационни решения от България

Спътникови комуникационни решения от България


Направи дарение на училище!***

Текст: Радослав Тодоров

Тази статия е част от брой 164 на сп. „Българска Наука“ – виж повече за този брой и списанието>>

Красимир Терзиев е управител на Орбитъл Кънект – компания, която предоставя широк спектър от професионални сателитни решения. Той е също така и член на настоятелството на Тракийския университет в Стара Загора и консултант към екипа на Европейския център за транспортни политики.в направление дигитални иновации и трансформации. Докторант е към БАН и от 15 години насам се занимава професионално с телекомуникационни и сателитни услуги, като през последните 3 години участва в създаването и развитието на Орбитъл Кънект. Към момента компанията оперира основно на пазарите в САЩ, Европа и Близкия Изток. Основният им офис е в Съединените щати, но те имат търговски офис и у нас, който се помещава в София Тех Парк – място, даващо им много възможности за комуникации и колаборации с други учени и компании от бранша.

Въпреки че е нова и млада организация, Орбитъл Кънект вече си партнира с над 30 водещи производители на оборудване, чиито стандарти и изисквания спазват много стриктно. Към момента те имат около 3000 артикула в своето портфолио, които дистрибутират на различни стратегически партньори от целия свят. Част от това оборудване включва сателитни приемни и предавателни антени, стационарни и в движение, модулатори, демодулатори, сателитни модеми, конвертори, RF матрици, спектър анализатори, аксесоари и компоненти, които са част от изграждането на спътниковата мрежа. 


Разбери повече за БГ Наука:

***

Освен с производители (вкл. Norsat, iDirect, Terrasat, Kymeta, Global Invacom) Орбитъл Кънект си партнира и с водещи сателитни оператори, като предлага и сателитната свързаност до крайните си партньори, в различни честотни спектрове и различна топология на мрежата, което прави услугата им атрактивна. Също така те адресират различни пазари, пренос на данни, интернет свързаност и гласова комуникация за всички изисквания на клиентите. Мрежите, които използват са на водещи оператори в сателитната индустрия като SES, Inmarsat, Intelsat, Iridium и Globalstar.

В сътрудничество с Тракийския университет те развиват нови направления, като IT специалности, даващи различен поглед и възможности на студентите, които се явяват бъдещи кадри за бизнеса в тази област. Компанията си съдейства постоянно с Българската академия на науките, Техническия университет и други научни организации у нас, за да могат да следват новите тенденции и ползвайки опита от тях да подобряват бизнес процесите и да се адаптират към променящата се среда. 

Орбитъл Кънект навигира Българската антарктическа мисия, която е изключително важна и стратегическа за нас, тъй като се явява първата ни такава експедиция, проведена със собствен научноизследователски кораб. Този проект по начало е особено предизвикателство, понеже изисква да се покрие доста голяма територия и корабът да се обезпечи със сателитна комуникация с висока надеждност по цялото разстояние от пристанище Варна до остров Ливингстън, където се намира българската полярна база. Това налага използването на различен тип сателитни мрежи, които да могат да покрият всичките изисквания, включително за гласови и видеоразговори по време на експедицията, осъществявани през услугата на Орбитъл Кънект.

Един от последните продукти на компанията е за подмяна на сателитно оборудване и компоненти, както и добавяне на допълнителни възможности за наличен хардуер на БТВ Медия Груп, за да може да се осигури комуникация през самото налично оборудване с най-съвременните телекомуникационни сателитни мрежи. През такъв тип сателитни системи клиентите имат възможност да предават образ или данни в реално време.

На места, където липсва 4G и 5G покритие, се използват т. нар. SNG решения за предаване в реално време на конкретни предавания и събития.

Друго важно начинание е подписването на стратегически договор с голяма компания, която произвежда сателитни терминали в движение – тя интегрира сателитни модеми, които Орбитъл Кънект предоставя и конфигурира според техните изисквания.

Цялата статия тук >> 

 

Списание “Българска наука” излиза в PDF и ePub и може да се изтегли и чете от компютър, таблет и телефон. Достъпа до него става чрез абонамент, а възможността да се абонирате еднократно позволява да можете да достъпите всички бъдещи броеве без да се налага никога повече да плащате за списанието.

Повече вижте тук>> 

 

 


Вземете (Доживотен) абонамент и Подарете един на училище по избор!***

Включи се в списъка ни с имейли – получаваш броеве, статии, видеа и всичко, което правим за популяризирането на науката в България.  

Еднократен (Вечен) абонамент​​

Списание “Българска наука” излиза в PDF и ePub и може да се изтегли и чете от компютър, таблет и телефон. Достъпа до него става чрез абонамент, а възможността да се абонирате еднократно позволява да можете да достъпите всички бъдещи броеве без да се налага никога повече да плащате за списанието.