София отново става град на науката за 5 дни

fabrika-za-roboti_copy.gif

СОФИЯ ОТНОВО СТАВА ГРАД НА НАУКАТА ЗА 5 ДНИ

 

От 9 до 13 май 2012г. Софийският фестивал на науката за втори път ще предизвика въображението ни – във фестивалните шатри в столичния парк Заимов ще разбиваме митове, ще търсим нови светове, ще строим роботи, ще се забавляваме с математика и дори ще пуснем химици в кухнята да забъркат нещо вкусно и безопасно.

ОФИЦИАЛНО ОТКРИВАНЕ

 КОГА: 9 май (сряда) 2012г., 15:00ч.


РЕКЛАМА:

***

 КЪДЕ: парк Заимов (Оборище), ИРБИС арена (централна част на парка)

 КОЙ: Сергей Игнатов – Министър на образованието, младежта и науката

 Любов Костова – Директор на Британски съвет България

 Н.Пр. Джонатън Алън – Посланик на Великобритания в България

 

ОТКРИВАЩО СЪБИТИЕ


 Армагедон 2012?! Не, благодаря!

 

КОГА: 9 май (сряда) 2012г., 16:30ч.

 КЪДЕ: парк Заимов (Оборище), ИРБИС арена (централна част на парка)

 КОЙ: Владимир Божилов и Никола Каравасилев

 КАК: Вход свободен за всички

 КАКВО:  Дали календарът на маите действително предрича края на света през настоящата 2012 г.? Съществува ли тайнствена дванадесета планета, която съвсем скоро предстои да се сблъска със Земята? Или пък ни очаква близка среща с астероид, подобен на този, унищожил динозаврите? Заповядайте на едно незабравимо пътешествие през най-древните митове и легенди, до напълно реалните събития и сценарии, можещи да доведат до край на света.

Какво е общото между ранната история на Вселената, маркетинга, извънземните, водораслите, сапунените мехури, вирусите, роботите, статистиката, фотографията, дизайна и архитектурата? Ако все още не се досещате ще Ви подскажем – науката! Днес тя е навсякъде около нас и съвсем не е само за хората с белите престилки. На Софийския фестивал на науката няма да срещнете никой в бяла престилка – при нас ще се забавлявате докато научавате нещо ново и любопитно за света, в който живеем, разказно по разбираем и интересен начин.

Софийският фестивал на науката е мястото, където границата между култура и наука не съществува. Събитието е част от Културния календар на столицата и ще се проведе в специално изградени шатри в парка Заимов (Оборище) в София от 9 до 13 май 2012г. В програмата можете да откриете по нещо интересно за всяка възраст, професия или занимание – наука за най-малките под формата на уъркшопи за групи от детски градини и начален курс, експерименти на открито, семейни събития, презентации, научни шоу програми (с демонстрации, а понякога и с дегустации), уъркшопи по архитектура и роботика, дискусионните научни кафенета Café Scientifique и други изненади.

 Софийският фестивал на науката се организира за втора поредна година от Британски съвет България и Форум Демокрит, под патронажа на Министерството на образованието, младежта и науката и в партньорство със Столична община.

 

Акценти в програмата

 

Молекулярна гастрономия – Олио на око и сол на вкус? О, не, това отдавна не е на мода сред кулинарите. Химията е новото гурме!

 звънземни?! А защо не? – Възможно ли е да няма нито една друга планета освен Земята, на която да се е развил живот, а защо не и цивилизация?

 

  • Невромаркетинг – как ЕЕГ метода  може да се ползва за изследване възприятията на телевизионните зрителите докато гледат реклами.

 

  • Фабрика за роботи – Всички деца и пораснали такива ще могат да се докоснат до магията на роботиката. Ще могат да построят робот и да участват с него в импровизирано състезание.

 

  • Защо ХАЛ-ът (хомеопати, астролози, лечители) ни е ЗЯН (заблуждаващи, ялови, ненаучни)? – Кратък курс по някои от водещите псевдонауки. След него ще можете да лекувате с ръце, вода и захар, както и да правите хороскопи на всеки и за всичко. Гаранция!

 

  • British Council science blast – Научно шоу с учителите по английски на Британски съвет

 Макет на Олимпийския комплекс за Лондон 2012 – пътуваща изложба на британското Министерство на външните работи, в партньорство с Посолството на Великобритания. Състезанията на летните олимпийски и параолимпийски игри в Лондон ще се проведат на 31 спортни съоръжения, които са разделени на пет зони. Заповядайте да видите пътуващия макет на олимпийската зона, изработен от британски дизайнери.

 

  • Кратка история на ранната Вселена – поглед от ЦЕРН – Големият взрив, ускорители на частици, квантова физика, високи енергии и елементарни частици, тъмна материя и антиматерия…всички говорят за това, но дали наистина разбираме за какво става въпрос? Кой по-добре може да ни преведе из тази материя от доц. д-р Леандър Литов – атомен физик, преподавател в СУ „Св. Климент Охридски” и ръководител на българския екип в ЦЕРН

 

  • Национален финал на конкурса за популярна наука „Лаборатория за слава FameLab”  

 

  • Тайната на номер 2 – шоу на английски език, гостува Сара Сантош от Обединеното кралство, която се заиграва с един популярен математически ребус с исторически контекст – Задачата на Йосиф Флавий.

 

  • Сапунена математика – Как  можем да решаваме изключително сложни задачи по математика с вода и сапун?

 

  • Забавна Геометрия – шоу на английски език, гостува Сара Сантош от Обединеното кралство, която ще ни забавлява с Тайните на перспективата, морски шах, триизмерни калейдоскопи и какво ли още не.

 

Билети

 Повече от половината от събитията на фестивала са безплатни. Тези, които са с билети, са на символични цени. Цената на индивидуален билет е 4 лв., а за групови билети (за 3-ма или повече човека) цената е по 3лв. Билетите ще могат да бъдат закупени онлайн само от www.eventim.bgили на място (ако има останали места). За всички събития от фестивала можете да научите повече на неговия уебсайт www.sofiasciencefestival.bg 

 

Партньори

Партньори на Софийски фестивал на науката са Министерството на образованието младежта и науката, Столична община, Посолство на Великобритания в България, СУ „Св. Климент Охридски”, Лесотехнически университет, Пловдивски университет, Българска академия на науките, Съюз на учените в България, Полски институт – София, Bea Solutions, сп. Програмата, сп. Обекти, Dunkin’ Donuts, Maxxium България, издателство Ciela, издателство Roi, Microsoft, Go Green Communications. Медийни партньори са: Българска национална телевизия, iNews.bg, Нетинфо, сп. Осем, сп. Българска наука, в. Аз-Буки и Metroreklama.


Европейска нощ на учените 2022 г.: