Европейска нощ на учените в София Тех Парк

 София Тех Парк

 Лабораторен комплекс

 В рамките на „Европейска нощ на учените 2016“, София Тех Парк ще отвори вратите на един от основните елементи на научно-технологичния парк, а именно лабораторния комплекс. В него се помещават 11 високотехнологични лаборатории, които са предназначени да извършват независима и съвместна научноизследователска дейност, резултатите от която ще бъдат широко разпространявани.

 

17:00-20:30

Магия FRESH: нощ на отворените врати в работилницата по киберсигурност

В лабораторията по киберсигурност ще се проведат кратки дискусии на тема „Сигурност в Интернет“ от млади изследователи в областта на киберсигурността, но основният фокус ще бъде поставен върху „хакерски“ демонстрации на някои лесно екслпоатируеми слабости, които касаят стандартни потребители. Посетителите ще имат възможност да се запознаят и с наличното оборудване, както и с екипа, който стои зад лабораторията. Ще бъдат показани данни за изминали и случващи се кибератаки в целия свят. Тъй като капацитета на залата за симулации е ограничен, за да се запишете за участие е необходимо да изпратите e-mail до a.shalamanova@sofiatech.bg. Във всяка група за симулацията има 20 места, като след изпращане на e-mail ще получите потвърждение за участие. Графикът на провеждане е както следва:

·         17:00 ч.

·         17:50 ч.

·         18:40 ч.

·         19:30 ч.

Молим при заявяване на желание за участие в демонстрацията да посочите най-удобния за Вас час.

 

17:00-21:30

FRESH кафене: нощ на отворените врати в лабораторията по интелигентни комуникационни системи

Обиколка на лабораторията и представяне на оборудването и неговите възможности. Запознаване с екипа зад лабораторията и кратка презентация и демонстрация на дейностите, които се извършват в нея. Посетителите ще могат да видят уникален робот, който е третият по рода си в Европа за изследване на бордовите компютри на високоскоростни влакове и релсов път. Всяка обиколка е с продължителност около 30-40 минути, като по време на събитието ще се направят 5 обиколки в следните часове:

·         17:00 ч.

·         18:00 ч.

·         19:00 ч.

·         20:00 ч.

·         21:00 ч.

Желаещите да участват в обиколката ще се събират в коридора пред лабораторията по интелигентни комуникационни системи.

 

17:15-22:00

Лаборатория FRESH: нощ на отворените врати в лаборатория Биоинфотех

Обиколка на лабораторията и запознаване с екипа, който стои зад нея. Кратко представяне на дейността на лабораторията и основния проект, по който студентите от нея в момента работят (iGEM). Представяне на наличното оборудване и възможностите, които предлага. Демонстрации и възможност за извършване на лабораторни опити. Всяка обиколка е с продължителност до 30-40 минути, като по време на събитието са предвидени 5 обиколки в следните часове:

·         17:15 ч.

·         18:15 ч.

·         19:15 ч.

·         20:15 ч.

·         21:15 ч.

Групите ще се събират във фоайето на лаборатория Биоинфотех.

 

17:30-22:00

Магия FRESH: нощ на отворените врати в лабораторията по бързо прототипиране

Обиколка на лабораторията и представяне и демонстриране на наличното оборудването и неговите възможности. Лабораторията разполага със седмия в света 3D принтер от този вид. Запознаване с екипа зад лабораторията и кратка презентация на дейностите, които се извършват в нея. Представяне на прототипи, изработени от машините в лабораторията. Всяка обиколка е с продължителност около 30-40 минути, като по време на събитието ще се направят 5 обиколки в следните часове:

·         17:30 ч.

·         18:30 ч.

·         19:30 ч.

·         20:30 ч.

·         21:30 ч.

Желаещите да участват в обиколката ще се събират в коридора пред лабораторията по бързо прототипиране.

 

 

Експериментариум

 

17:00-22:00

Наука в града FRESH: Европейска нощ на учените 2016

Това е едно от местата, където ще искате да дойдете поне няколко пъти! В Експлораториума ще можете да видите науката в действие. Учените ще ви показват експерименти, можете да играете образователни игри и да научите интересни и полезни неща. Ето само някои от активностите, които Британски съвет България подбра за вас:

·         Пътуваща забавна математика – Център за забавна математика

·         Полярни предизвикателства – Асоциация на младите полярни изследователи

·         Космически забивки – Космически предизвикателства

·         Игра с роботи – Училище за роботи Робопартанци

·         Сламкови Платонови и Архимедови тела – 73 СУ „Владислав Граматик“

·         Европейски кът – Euraxess

 

17:00-18:00

FRESH Кафене: момичетата на Любо

Когато е на 17, Любомир Янчев разработва проект за интелигентен домашен иконом, който да управлява вместо човека всички уреди в дома с гласови команди. Звучи примамливо: връщаш се вкъщи скапан след тежък ден и казваш на „Мелиса“: „Включи телевизора (осветлението, климатика, пералнята, хладилника), пусни ми музика“, докато се изтягаш блажено на дивана… Мечта… С този проект заедно със своя съученик печелят конкурса „Млади таланти“ на МОН. Днес Любо е на 21г. и е най-младият, успешен предприемач на България. Заповядайте да чуете един вдъхновяващ младеж и да научите повече за неговите мечти, за бизнеса му и за умните му джаджи с женски имена.

 

18:00-19:00

FRESH Кафене: до ЦЕРН и обратно

Той е харизматичен, водил е предаване по телевизията, един от българските учени, които половин година пребивават в ЦЕРН. Доц. д-р Леандър Литов от СУ “Климент Охридски” и ръководител на българския екип към Европейския център за ядрени изследвания ЦЕРН разработва проекти, свързани с Големия адронен колайдер от самото му начало. Ако има учен у нас, който може най-добре да обясни какво е Хигс-бозон, то това е доц. д-р Литов. Сега искаме да го попитаме – какви са новините от колайдера?

 

19:30-20:30

Дигитален FRESH: приказка за светлината

Видео връзка с Националната астрономическа обсерватория Рожен. Директорът на обсерваторията Никола Петров ще разкаже „приказка“ за светлината, ще ви потопи в звездния свят на астрономията и не на послесно място, ще ви пренесе в обсерваторията в Рожен. И като при всяка приказка, и в тази разказвачът ще се радва да отговори на въпроси от любознателни слушатели.

 

21:00-22:00

Дигитален FRESH: Hall of FameLab

Онлайн международно излъчване на английски език от Националния исторически музей в Лондон на тема „Скрити светове“. Шестима финалисти от конкурса „Лаборатория за слава FameLab, включително и от България, ще споделят интересни факти от скритите светове на молекулярната биология, астробиологията, вулканичния прах и много други.Заедно ще стискаме палци на инж. Ивайла Сопотенска, докторант по хранителни технологии и финалист от Лаборатория за слава FameLab България 2016г.

 

Пешеходен мост до София Тех Парк над „Цариградско шосе“

 

17:00-24:00

Магия FRESH: изложба „Шекспир е жив в науката“

Много от популярните сюжети на Шекспир всъщност имат своето научно обяснение. Отровите и еликсирите са оръжие, което най-популярните герои на Шекспир често избират. Повечето от включените в изложбата растения с токсични свойства се срещат из цяла Европа. Затова, с цел нашата собствена безопасност, е важно да ги познаваме, за да ги избягваме ако попаднем на тях.В Шекспировите произведения има и много теми, свързани с човешката същност и поведение, за които съвременната наука също има какво да каже.

Изложбата „Шекспир е жив в науката“ е създадена от Британски съвет България в рамките на глобалния проект „Шекспир е жив“ за отбелязване на живота и творчеството на най-известния драматург в света по повод навършването на 400 години от смъртта му. Автори на текстовете са младите учени от Лаборатория за слава FameLab.