Снимки на Плутон от 9-ти юли! Геологични структури!

Автор
Светослав Александров
9-July-Geology-Features-Pluto.jpg

 

На тази снимка на Плутон, заснета на 9-ти юли и получена на 10-ти юли, се виждат геологични структури – многоъгълен терен и сложни граници между по-светлите и по-тъмните области. Credit : NASA/JHUAPL/SwRI

 

 


РЕКЛАМА:

***

На снимката – реакцията на екипа, когато горното изображение бе получено на Земята.

 

 

В началото Плутон се виждаше като точка в небето. След това той се виждаше като мъгляво петно. Най-накрая той ни се разкри като комплексен свят с характерни геологични структури, включително тъмна ивица, известна под името „Кит“.

 

На най-новата снимка от „Ню Хърайзънс“, която бе получена вчера, на 10-ти юли, екипът реагира с радостни възгласи, защото никога не сме виждали Плутон по този начин! За пръв път се виждат конкретни геологични характеристики.

„Ние сме достатъчно близко, за да можем да започнем да забелязваме геологията на Плутон“, съобщава ученият Кърт Нийбър от мисията „Ню Хърайзънс“. Той е особено силно заинтригуван от сивия регион над „опашката“ на „кита“. „Това е уникален преходен регион с множество динамични процеси, които си взаимодействат, което го прави от особен научен интерес“.

 

Това последно изображение, заснето на 9-ти юли, показва Плутон с резолюция от 27 километра на пиксел. На това изображение се вижда страната на Плутон, която винаги е обърната към Харон.

 

„Сред структурите, които предварително идентифицираме на това ново изображение, са многоъгълни структури, комплексна ивица от терен, разпростираща се източно-североизточно през планетата,  която е около 1000 мили дълга, и комплексен регион, където светъл терен се среща с тъмния терен на кита“, смята ръководителят на мисията Алан Стърн. „След девет и половина години полет, струваше си да чакаме за Плутон“!

 

Източник: НАСА

http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/


Европейска нощ на учените 2022 г.: