Търсене
Close this search box.

Слънчеви петна – какво влияние оказва явлението върху живота ни

Слънчеви петна – какво влияние оказва явлението върху живота ни

Слънчеви петна – какво влияние оказва явлението върху живота ни

Слънчеви петна – какво влияние оказва явлението върху живота ни


Направи дарение на училище!***

 

Автор: Емил Кръстев

Годината е 1610-а. Едва година след изобретяването на телескопа астрономите Йоханес и Давид Фабрициус, Томас Хариот и Галилео Галилей, независимо едни от други, наблюдават един и същи феномен – слънчеви петна. По това време те служат като потвърждение на теорията, че Слънцето се завърта около оста си за приблизително месец. Какво влияние обаче имат тези петната върху живота ни?  

 


Разбери повече за БГ Наука:

***

Защо слънчевите петна са важни за изследователите

„Слънцето е нашата най-близка звезда. Използвайки сателити за наблюдение на слънчевата светлина, можем да различим елементи на повърхността с ширина 100 мили“, казва Владимир Айрапетян, астрофизик в Центъра за космически полети Годард на НАСА в Грийнбелт, Мериленд. „На други звезди може да получим само един пиксел, показващ цялата повърхност, така че искаме да създадем шаблон за декодиране на активност на други звезди.“

Слънчевите петна често са предшественици на слънчеви изригвания– интензивни изблици на енергия от повърхността на Слънцето. Затова наблюдението на слънчевите петна е важно, за да разберем защо и как възникват изригванията. Освен това, разбирането на честотата на изригванията на други звезди е един от ключовете за изчисляване на шанса им да крият живот. Наличието на няколко изригвания може да помогне за изграждането на сложни молекули като РНК и ДНК от по-прости градивни елементи, но твърде много силни изригвания могат да очистят цели атмосфери, правейки една планета необитаема.

 

Какво представляват слънчевите петна

Слънчевите петна са части от повърхността на Слънцето, които имат значително по-ниска температура от тази на околните области. Именно тази разлика кара тези участъци да изглеждат по-тъмни на фона на обкръжаващите ги части от повърхността на звездата. Според настоящите научни представи, процесът на редуциране на обичайния пренос на топлина се дължи на образуването на аномални струи от магнитно поле, 2500 пъти по-силно от това на Земята и в пъти по-силно от където и да е другаде по Слънцето. Поради това силно магнитно поле, магнитното налягане се увеличава, докато заобикалящото го атмосферно такова намалява. Това, от своя страна, понижава температурата спрямо тази на околните части, тъй като концентрираното магнитно поле възпрепятства потока на горещи газове от вътрешността на Слънцето към повърхността му.

 

„Магнитните полета са толкова силни, че спират конвективното движение на горещи вещества от вътрешността към повърхността. Затова се получават такива „по-хладни“ области върху Слънцето“ 

„Извън слънчевите петна ​​има само газово налягане, което зависи от температурата. В слънчевите петна ​​има комбинирано налягане на газа и на магнитното поле.“, обяснява Дейвид Диърборн, астрофизик към Националната лаборатория Лорънс Ливърмор в Калифорния. Поради факта, че налягането трябва да бъде балансирано, магнитното такова вътре в слънчевото петно ​​позволява налягането на газа (и следователно температурата) да остане по-ниско от областите извън него.

Слънчевите петна обикновено се появяват по двойки, които имат магнитни полета, насочени в противоположни посоки. Типичното петно ​​се състои от тъмна област, наречена „сянка“, обградена от по-светла област– „полусянка“. Слънчевите петна изглеждат сравнително тъмни, тъй като фотосферата (повърхността на звездата)  на Слънцето е около 5500 градуса по Целзий, докато сяната е около 3500 градуса. Слънчевите петна са доста големи, като средният размер на едно петно е приблизително колкото този на Земята.

 

Влияят ли слънчевите петна на живота на Земята

С годините много се е разбрало за това дали и как слънчевите петна влияят на живота на Земята. Според Диърборн „Самото слънчево петно, тъмната част на Слънцето, само по себе си не влияе на Земята. То обаче произлиза от магнитно поле и това магнитно поле не спира, то излиза на повърхността и се разширява над нея…“

 

Цялата статия, както и много други, можете да прочетете в новия Брой 167 на списанието.


Вземете (Доживотен) абонамент и Подарете един на училище по избор!***

Включи се в списъка ни с имейли – получаваш броеве, статии, видеа и всичко, което правим за популяризирането на науката в България.  

Еднократен (Вечен) абонамент​​

Списание “Българска наука” излиза в PDF и ePub и може да се изтегли и чете от компютър, таблет и телефон. Достъпа до него става чрез абонамент, а възможността да се абонирате еднократно позволява да можете да достъпите всички бъдещи броеве без да се налага никога повече да плащате за списанието.