Шотландски воин от XV век погребан с още пет глави

Както се казва „две глави е по-добре от една”, но един гроб от XV век в шотландските планини разполага с дори доста повече глави.

Археолозите преброяват шест черепа в открития през 1997 година гроб в църквата Св. Колман в рибарското село Портмахомак. В него са погребани два цялостни мъжки скелета и още четири черепа. Това необичайно шестглаво погребение е свързано с могъщи членове на местен клан, заявяват експерти пред списание Live Science.

Сега изследователите хвърлят светлина върху това как вероятно е изглеждал един от мъжете в гроба. Наскоро специалистите реконструираха луничавото лице на един от починалите, положени в препълнения гроб, като създадоха прекрасна детайлна визия на този червенокос индивид.

Възстановка на лицето на единия от погребаните мъже. Credit: Face Lab, Liverpool John Moores University


РЕКЛАМА:

***

„Двата цялостни скелета по всяка вероятност са принадлежали на водачи на клана, които е възможно да са били убити по време на битки със съседен клан”, сподели археологът Сесили Спал пред Live Science. Спал е специалист от Field Archaeology Specialists (FAS) Heritage, частна компания, проучваща значими исторически обекти. Компанията и Университетът Брадфорд от няколко години извършват разкопки в църквата Св. Колман и околностите й като част от проекта Tarbat Discovery Programme.

Гробът е разположен в централната част сред руините близо до входа на църквата – това е знак за важния статут, който са имали погребаните в него хора, според изявление на експертите от FAS. Църквата Св. Колман е опожарена в края на 1400 г. приблизително по времето, когато клановете Рос и Маккей воюват помежду си. Мъжете в гроба може да са загубили живота си – или главите си – по време на този конфликт, се казва още в изявлението.

 

Страховити рани

Между 1994 и 2007 година археолозите на обекта са разкопали 88 скелета, принадлежали на мъже, жени и деца. Според научен доклад, публикуван през 2016 г. от Антикварното общество на Шотландия, едната група тела са датирани между XIII и XIV век, а другата е положена там между XV и XVI век.

Първоначално в гроба се е намирал скелетът само на един човек с ужасяващи рани на лицето, нанесени от меч. „Едното от нараняванията му е било толкова ужасно, че почти е отделило челюстта от лицето му”, разказва Спал. Около главата на мъжа са сложени четири други черепа без долните им челюсти, но изследователите не са установили дали те са принадлежали на роднини на мъжа, на негови приятели или врагове.

След може би едно поколение ковчегът е отворен и е добавено тялото на друг мъж, отбелязват изследователите в своя доклад.

„Черепът на първия мъж е бил преместен в долната част на ковчега, за да се направи място за втория мъртвец, който впоследствие също е бил ограден от още черепи”, пояснява Спал.

Учените твърдят, че двамата мъже в гроба са били на възраст между 46 и 59 години, а погребалните ритуали и подреждането на скелетите заедно с други тела в близост ги карат да предположат, че може би става дума за видно семейство.

Съвместно с Face Lab към Училището за изкуства и дизайн в Ливърпул учените са моделирали дигитално лицето на втория мъж в гроба. Те изваяли чертите му след като първо изчислили средната дълбочина на лицевата тъкан чрез база данни от съвременни европейски лица, разказва пред Live Science Чинг Иу Джесика Лиу, ръководител на проекта на Face Lab. След това учените използвали текстури за лицето с висока разделителна способност, за да изработят индивидуалните черти „въз основа на морфологията на черепа”.

„По-нататъшното проучване на шестте черепа ще продължи с радиовъглеродно датиране, ДНК и изотопен анализ, за да се разкрият повече данни за погребението включително за допълнителните черепи, фамилните връзки между починалите и външния им вид”, казва Спал.

 

Превод: Елена Страхилова

Източник: Live Science

 


Европейска нощ на учените 2022 г.: