Сдружение “Форум Наука” взе участие в проекта „Различните лица на европейската култура” – Полша

В края на юни и началото на юли тази година в малко градче на полския бряг на Балтийско море: Владиславово, се проведе проектът „Различните лица на европейската култура” (Different Faces of European Culture). Проектът е част от европейската програма „Младежта в действие” и е един от многобройните младежки обмени, които се извършват по нея. В него взеха участие български и полски младежи на възраст от 17 до 28 години. От всяка страна взеха участие по 12 човека. Проектът продължи 8 дена и имаше за цел да запознае участниците с практиките в журналистическата и филмовата дейност.  За целта бяха организирани различни дейности.
Участниците имаха възможност да се срещнат и работят със специалисти от съответните области: Рафал Лепкофски – оператор; и Кристиян Сагола – известен журналист и радио водещ. От тях те получиха насоки за работата си в двете направления, и които им предадоха технически знания като работа с камера – заснемането на различни планове, преминаването от един план в друг и т.н., както и работа с програма за видео обработване. Тези умения участниците успяха да приложат в отразяването на едно от най-важните събития за града: присъждането на звезди от Алеята на звездите във Владиславово. Алеята на звездите е своеобразна алея на славата на най-големите звезди на спорта в Полша.  Това са различни олимпийски състезатели и световни шампиони. Участниците не само имаха възможност да посетят церемонията по откриване на 5 нови звезди на алеята, но и взеха интервюта от хора като Януш Павловски – носител на сребърен медал по джудо в категория до 65 кг на олимпийските игри в Сеул през 1988г.; Кристина Хойновска-Лискевич – първата жена, която прави самостоятелно околосветско пътешествие по вода; Пьотър Малаховски – носител на сребърен медал по хвърляне на диск на летните олимпийски игри през 2008; Анита Влодарчик –рекордьор по хвърляне на чук ; и Томаш Майевски – двоен олимпийски шампион по тласканене на гюлле. Освен срещи със звездите, участниците посетиха и празничните игри след церемонията, на които имаха възможност да видят шампионите в действие.
Друга дейност, която засягаше журналистическите практики, бе срещата на младежите с кметът на Владиславово Гражина Церн и директорът на обществените услуги Томаш К. От тях участниците научиха за проблемите, които вълнуват гражданите на Владиславово и развитието на града, както и за местните етноси, една от които е тази на кашубите.  Основните проблеми на града са, очаквано, икономически: инвестиции, туризъм и инфраструктура. За разлика от българското Черноморие, полското Балтийско море може да посреща туристи само през 2 месеца в годината, което предопределя икономическата обстановка в региона.
Друга цел на проекта беше развиването на способностите на участниците за заснемане на филм. Те имаха възможност да научат повече за писането на сценарий. В резултат, участниците, разделени на смесени групи, трябваше да заснемат късометражни филми, които след това представиха едни пред други и обсъдиха със своите ментори какви подобрения биха могли да приложат върху тях. Друга дейност, засягаща обогатяването на кинематографската култура на участниците, беше запознаването им с представителни филми от двете страни, които участниците обсъдиха. От българска страна беше представен филмът „Писмо до Америка”, а от полска – „В тъмнина” (In Darkness) – филм за историята на един човек, който спасява евреи от своя град по време на Втората световна война.
Освен основните дейности по проекта, участниците имаха възможност да споделят особености на собствената си култура и да научат повече за чуждата. За тази цел беше отредена специална културна вечер, в която представителите от двете страни показаха типични ястия, танци и музика и споделиха интересни факти за държавите и народите си.
През времето, което не беше заето с основните дейности на проекта, участниците имаха възможност да обиколят близките до Владиславово градове и забележителности. Така те успяха да посетят Гданск – морската столица на Полша; Сопот, където се намира най-дългият дървен кей в Европа  – Моло (което на полски означава именно кей); пристанището на Владиславово и морският фар в Розевие. През един от дните те също успяха да направят колоездачна разходка по полуостров Хел. Освен разходки в околностите, момчетата в проекта организираха и футболна среща между отборите от българска и полска страна, което донесе допълнителни възможности за опознаване и забавление.
Проектът беше завършен със сборен филм от различните фото и филмови материали, направени от участниците, както и с направата на фейсбук страница на проекта, на която могат да бъдат видяни някои от филмите, заснети от участниците, и снимки от проекта.

Европейска нощ на учените 2022 г.: