Търсене
Close this search box.

Създаването на българската азбука и пътят към знанието

Създаването на българската азбука и пътят към знанието

На 24 май отбелязваме един от най-големите празници за нас, българите – Денят на българската азбука, просвета и култура. Това е ден, в който се прекланяме пред делото на светите братя Кирил и Методий, създателите на глаголицата, и техните ученици, които са дали на света кирилицата. Това е нашият ден на гордост, ден на национално самочувствие и уважение към нашето богато културно и историческо наследство.

Защо този ден е толкова важен?

Българската азбука не е просто средство за комуникация. Тя е символ на нашата идентичност, на нашата култура и история. Създаването на кирилицата през ІХ век от учениците на Кирил и Методий е едно от най-значимите събития в нашата история. Тя е основата, върху която е изградена нашата писмена традиция и културно наследство. Тя е инструментът, с който сме съхранили и предали нашата история и знание през вековете.

На 24 май, улиците на нашите градове и села се изпълват с радост и гордост. Деца носят цветя, ученици и учители организират празнични шествия, а Химнът на българската просвета звучи по всички кътчета на България. Този ден ни напомня колко е важно да помним и почитаме нашето минало, да бъдем горди с нашата идентичност и култура. Той е повод да се замислим за значението на образованието и знанието, и да се вдъхновим да търсим и разширяваме нашите хоризонти.

В духа на този велик празник, искаме да ви поканим да се абонирате за списание „Българска Наука“. То може да бъде вашият портал към света на знанието, науката и културата. Това е мястото, където можете да откриете интересни статии, изследвания и новини, свързани с българската и световната наука. Абонирайки се за „Българска Наука“, вие не само ще обогатите своите знания, но и ще подкрепите усилията на нашите учени и изследователи.

По случай 24 май само сега до края на месеца имаме -50% отстъпка за годишен и вечен абонамент за списанието 👉 https://nauka.bg/nai-golyamoto-namalenie-2024/

Какво ще откриете в „Българска Наука“?

Интервюта с водещи български учени и изследователи: Научете повече за техните открития и достижения.

Статии за новите научни открития и технологии: Бъдете в крак с последните тенденции в науката и техниката.

Исторически изследвания и културни статии: Разширете познанията си за нашето и световното историческо наследство.

Образователни материали: Полезни и интересни материали за ученици, студенти и всички, които се интересуват от наука.

Абонирайте се сега!

На 24 май, в деня на българската азбука и култура, направете една малка, но значима стъпка към разширяване на своите хоризонти. Абонирайте се за списание „Българска Наука“ и станете част от общността на тези, които ценят знанието и културата. Нека заедно продължим да пазим и развиваме нашето културно и научно наследство!

 

Честит празник на българската азбука и култура!

Нека този ден бъде изпълнен с гордост и вдъхновение за всички нас. Подкрепете българската наука, станете абонат на „Българска Наука“ и продължете да се учите и развивате, защото знанието е сила, а науката е светлината, която ни води напред!

Моля, не пропускайте това (1 минута четене)

БГ Наука моли за вашата подкрепа. Ние сме организация с нестопанска цел и се борим за каузата да направим науката по-близка до хората, като създаваме статии, видеа, аудио материали и други видове полезно и лесно разбираемо съдържание, безплатно в интернет.

Нямаме реклами в сайта и може да се чете приятно и лесно. Това пространство е ваше. 

Не бъдете от тези 99%, които подминават това съобщение. Бъдете от хората, които искат промяна.

Направете услуга на себе си и подкрепете БГ Наука, като се абонирате за 9 лв. на месец за сп. „Българска наука“

Ако можете да си позволите по-голяма сума може да направите Еднократен/Вечен абонамент за БГ Наука или да направите дарение към “Сдружение Форум наука” за повече безплатно полезно научно съдържание на български език. Повече тук >>

Включи се в списъка ни с имейли – получаваш броеве, статии, видеа и всичко, което правим за популяризирането на науката в България.  

Еднократен (Вечен) абонамент​​

Списание “Българска наука” излиза в PDF и ePub и може да се изтегли и чете от компютър, таблет и телефон. Достъпа до него става чрез абонамент, а възможността да се абонирате еднократно позволява да можете да достъпите всички бъдещи броеве без да се налага никога повече да плащате за списанието.