Създаване на влог и подкаст за популяризиране на науката

Създаване на влог и подкаст за популяризиране на науката

Създаване на влог и подкаст за популяризиране на науката

Създаване на влог и подкаст за популяризиране на науката


Направи дарение на училище!***

 

Влогът (съкратено от видео + блог) е вид уебсайт, в който информацията е поднесена основно чрез видеоклипове и който в днешно време е масово разпространен, тъй като видео форматът е един от най-предпочитаните за ползване от хората.
За сравнение регистрираните потребители от България в YouTube са приблизително 4.16 милиона (през 2021 г.) и всички те са хора, гледащи видеа през този канал.

Това говори, че определено има смисъл да се правят видеа. Конкуренцията разбира се е много голяма, но както показват цифрите има и кой да гледа.
Така че ако решите да се захванете с това, лесно можете да се снабдите с техника за записване. В днешно време това вече е възможно дори само с телефон, поне като за начало, а оттам нататък постепенно можете да се оборудвате и с камера и микрофон за по-добър звук и картина, защото качеството все пак има огромно значение. Аудиото е препоръчително да бъде със стационарен микрофон или насочващ микрофон от камерата, ако е по от близо, или от брошка, закачена някъде на връхната дреха. Една такава брошка към момента струва ок. 300-400 лв. и с нея може да се записва абсолютно професионално и качествено аудио за вашите влог и подкаст.

Но за социалните мрежи може спокойно да снимате видео съдържание с камерата на своя смартфон, включително лайф видеа, които после да се обработват чрез телефона и да се публикуват директно от него.в платформите, където вече да се правят и допълнителни по-сложни промени по видеото. Като не е нужно видеото да бъде с най-доброто аудио за някои от форматите. Може например звукът в него да бъде просто някаква фонова музика, каквато платформите предоставят, включително и безплатно. В YouTube има безплатна аудио библиотека с най-различна музика и звуци, които да бъдат използвани за видеа където се показват само демонстрации.


Разбери повече за БГ Наука:

***

Що се отнася до избора на самото съдържание – по-добре е да документирате отколкото да създавате съдържание, особено когато сте начинаещи. Тоест да описвате какво правите, как го правите, да разкажете за вашата работа, за даден проект, за експеримент или научно откритие. Хората проявяват любопитство към такива неща, просто те трябва по-често да им бъдат предоставяни за да ги коментират и споделят. Ние от БГ Наука също бихме споделяли вашите видеа пред нашата немалка аудитория, интересуваща се конкретно от наука и любопитни факти.

Можете да разгледате популярни YouTube канали, свързани с наука и да видите какво съдържание създават те. Такива са Kurzgesagt – In a Nutshell (18.6 милиона събскрайбъри), VSAUCE (17.8 млн.), SmarterEveryDay (10.4 млн.), AsapSCIENCE (10.2 млвн.). 

В канала на Българска Наука ние каним различни учени в нашето студио (или пък те нас в техните лаборатории), говорим си с тях, те използват експертизата и познанията си, а ние записваме и обработваме всичко това. Така с времето в канала са се натрупали стотици видеа с учени и институции от всякакви области, като няма проблем и вие да вземете участие в това, стига да проявите желание.

Записваме също така и тематични поредици, като тези с проф. Радостина Александрова за “История на медицината през ХХ век” от 10 епизода, по над 1 час всеки, както и поредицата за “Редките болести”, която все още снимаме. Отделно от тези дълги видеозаписи могат да се извадят отрязъци за по-кратки видеа относно отделни конкретни истории, да се използва аудиото от тях за подкаст, а също така и да се направят в текст като статии, кратки текстове или цитати, оформени в подходящ темплейт. Има много варианти как само от едно видео да се създаде и допълнително съдържание, благодарение на което постоянно да бъдете активни и съответно често четени/гледани/слушани.

Другият формат, който намира особено широко разпространение в последните години, е подкастът. Това е приложение в телефона, през което си избирате дадено шоу или канал и го слушате като аудио. В България напоследък голяма популярност набраха видео подкастите, в които обикновено двама души седят и си говорят и това реално е подкаст епизодът, който може да е с всякаква продължителност – от десетина минути до 3 часа.

Слушанията се увеличават с всяка следваща година, у нас специално скочиха страшно много най-вече след пандемията. Само през 2020 г. бяха направени близо 200 нови подкаста, повечето от тях не съществуват вече, но постоянно излизат нови и определено има кой да ги слуша. Включително и Storytel продължава да бъде агресивно рекламиран навсякъде, което е чудесно, защото това са аудио книги, които можете да слушате на слушалки от телефона си докато шофирате, вършите домакинска или някаква друга механична работа.

Подкастът се явява добро решение и в случай, че не се чувствате комфортно да говорите пред камера. В такъв случай можете да говорите на микрофона на своя телефон и после да публикувате записаното аудио във вашия подкаст. А можете по същия този начин да записвате и интервю с някого.

От платформите за създаване на подкаст, като за начало, бихме ви препоръчали Anchor. Това е платформа, в която безплатно можете да си направите подкаст, в него да записвате всичко като софтуер и оттам да го разпространявате през абсолютно всяко приложение за слушане на подкаст, включително Apple Podcasts, Spotify, Google Podcasts, Castbox и др. Тъй като Spotify купиха наскоро Anchor, ще ви бъде по.лесно да използвате тяхното приложение, ако сте избрали тази платформа.
Най-популярните приложения за телефон са Apple Podcasts, Google Podcasts, Spotify, Audible, Stitcher, TuneIn Radio. Достатъчно е да имате само едно от тях за да получите достъп до всеки по-голям подкаст в България.

В подкаста на БГ Наука ние имаме може би около 1000 епизода вече. Това реално са 1000 аудиофайла – интервюта с учени, дискусии в студиото, изчетени от нас статии от сайта и от списанието. Като тази колекция постоянно се обогатява.

Можете да разгледате извадката “100-те национални подкаста” за да се ориентирате какви са най-слушаните подкасти у нас и да се ориентирате в тази среда. В България дори Кауфланд има подкаст, който се казва “Истории от рафта”, което само по себе си говори колко различни видове съществуват и колко полезен всъщност е този формат.
Така че защо и вие, вашата научна организация или проект да нямате подкаст, след като дори магазините за хранителни и битови продукти вече имат, и след като това толкова лесто може да се случи? Хората ще слушат.

Текст: Радослав Тодоров

Източник: Курс по комуникация на науката

Изображения: canva.com


Вземете (Доживотен) абонамент и Подарете един на училище по избор!***

Включи се в списъка ни с имейли – получаваш броеве, статии, видеа и всичко, което правим за популяризирането на науката в България.  

Еднократен (Вечен) абонамент​​

Списание “Българска наука” излиза в PDF и ePub и може да се изтегли и чете от компютър, таблет и телефон. Достъпа до него става чрез абонамент, а възможността да се абонирате еднократно позволява да можете да достъпите всички бъдещи броеве без да се налага никога повече да плащате за списанието.