Как самоизолацията на хората се отразява на животните

Коронавирусът промени  начинът ни  на живот : много от нас работят от дома. Нашите кучета и котки не винаги се радват на този факт, твърдят зоопсихолозите. Домашните любимци са свикнали на определен начин на живот и при сегашната ситуация трябва да приемат, че вкъщи става тясно и шумно. Това може да доведе до стрес, загуба на апетит и агресия при животните. Въпреки това тези недостатъци могат да бъдат избегнати и неочакваната ваканция да бъде весела и ползотворна за всички.

Кои домашни животни реагират на карантината?

Абсолютно всички. В главата на нашия питомец има график на присъствието на стопанина, казва Сергей Черников, президент на Асоциацията по приложна зоопсихология. Когато режимът бъде нарушен, животното реагира. Всеки питомец може да загуби покоя си даже и хладнокръвният гущер. Наистина неговите преживявания няма да бъдат толкова силни, колкото тези на котката или кучето. Реакциите са свързани с устройството на мозъка – при бозайниците то е най-сложно, а оттам и емоциите са най-изразителни и дълбоки.

Нивото на стрес зависи от породата на животното и нивото на неговия интелект. Например йоркширските териери и чихуахуа по-трудно биха могли да свикнат с това, че цялото семейство  си е у дома, отколкото немската овчарка или лабрадорът.  Ако кучето е дресирано и с него са провеждани занимания и игри, то по-добре общува с  хората и по-лесно преживява карантината

Има и още един фактор – индивидуалните особености на доашното животно . Някои питомци имат много крехка психика, отбелязва зоопсихолога Мариана Гладких. Котка, взета от приюта, може много да се уплаши.  По-скоро това е продиктувано от болезнения й опит с хората и тя се бои от всякакви промени.


РЕКЛАМА:

***

 

Какво се случва с кучетата и котките?

Първите дни те формират нови навици – собственикът е винаги до тях. Поведението на животните може да се промени. Не се чудете, ако вашето куче стане по-активно, навсякъде ходи с вас, гледа ви в очите, маха с опашка. Това са знаци, че на него му харесва вашето присъствие в дома, но все пак е разтревожено. Ако емоционалният фон в дома е спокоен, то и домашният любимец ще се успокои и ще се върне към предишното си поведение само след няколко дни.

Котките реагират различно, твърди зоопсихологът Екатерина Бухарова. За тях е важна територията, а не емоцията на човека. Комфортът в дома е най-важен. Котката приема къщата или апартамента като свое пространство и обича да се придвижва по него свободно. Ако сте заели любимото й кресло в хола и седите в него вече цяла седмица, чакайте негативната й реакция. Котката ще нервничи, изразявайки своето недоволство и ще избягва контакта с вас.

Как да разпознаем емоциите на своя домашен любимец?

Опашка, очи и уши – това са основните маркери, които могат да ни разкажат за настроението на животното. Бавното помръдване на опашката при кучетата, говори за спокойствие и добро настроение, а при котките за недоволство.

Следете и за други изменение, например в активността. Животното може да стане по-подвижно и общително в първите дни, а после активността му да спадне. Стресът се проявява и в понижената моторика.

Ето някои от признаците:

 – животното се крие и избягва контакт

-появява се  задъхване и неконтролирано изпускане на урина

– намален или увеличен апетит

– домашният любимец лае, мяука, пищи или обикаля територията си по-често

Естествено не бива да преписваме на животните човешки качества. Ако котката е счупила ваза, това не е отмъщение за това, че вие все още седите в любимото  й кресло. Вероятно просто й се играе, а вазата е попаднала на пътя й.

Как да намалим стреса?

 – Повече активност.

Ако прекарвате много време с питомците си, поиграйте си с него или го изведете на разходка. Това помага за овладяване на емоциите и енергията.

– Организирайте правилно пространството

Животните трябва да имат свое място за уединение. Обяснете това и на детето, ако то непрекъснато го мести. Убедете се, че котката има място, на което да се скрие. За нея безопасно място може да бъде върху гардероба, шкафа и т.н.

Източник: https://tass.ru
Превод: Ралица Димитрова / част от курса за автори на БГ Наука/


Европейска нощ на учените 2022 г.: