Блог на Петър Теодосиев 

Рутината, която ще запознае хората с ползите от науката

В края на юни бях поканен, заедно с журналисти от други медии, да посетя научния център в Испра, Италия. Основните гости бяха 8 млади учени, които трябваше да представят своята работа и да се запознаят със свои колеги в един от най-добре оборудваните и развити научни центрове в света – JRC Ispra.

 

Това, което ми направи огромно впечатление беше слабият интерес на журналистите от големите медии към самите български учени, изключение направиха от БНТ.

Отскоро БАН има инициатива за представяне на институтите. Събитията се провеждат в Големия салон в централната сграда на Академията и след това има “отворени врати” в дадения институт. Искам да отбележа, че това е много добра инициатива и се надявам да я развият още повече и медийното отразяване да стигне до вечерните новини на всички големи телевизии. Всеки институт има какво да покаже!

През последните няколко години насочихме вниманието си по усилено към учените от БАН, като се опитваме според силите си да получим повече информация за тяхната работа. Целта ни е да покажем на хората, които четат списание Българска наука, как се развива науката в България. Имаме учени, имаме млади мотивирани докторанти, които всеки ден правят истинска наука, но общественото мнение за тях е негативно или се изразява в обикновено безразличие. Целта ни е да променим този стереотип и да покажем, че звезди има и в науката, сред успелите млади българи има и учени и тяхната работа е много важна за развитието на обществото, бизнеса, образованието и много от тях дори обучават западни и източни експерти.

Какво правим ние?

Даваме информация за новините около различни научни институции, проектите, които имат, събития, конференции и т.н. За съжаление прекалено малко от тях ни изпращат такава информация, въпреки че сме търсили съдействието им за това. Опитите ни, разбира се, няма да спрат.

Правим видео и аудио интервюта. Влогът на БГ Наука вече има над 200 видео клипа и над 30 интервюта с учени. Всеки ден работим за популяризацията на тези интервюта, обработваме вече готови записи и правим нови такива в нашия офис. Или пък ходим в лабораториите и на работното място на самите учени. Важно е да кажа, че ние не печелим и лев от тази си дейност, която е изцяло на доброволни начала. Въпреки цялото време, което тази дейност ни струва, вярваме, че това е един от начините, които ще подобрят имиджа на науката в България.

 

Освен това, взимаме аудио интервюта в подкаста на БГ Наука, където има 150 от тях. Почти всеки ден качваме нов запис, така че много скоро ще надвишим бройката от 200 аудио файла за науката. Подкастът представлява колекция от аудио файлове, които може да изтеглите и слушате, когато и където искате, както и чрез всички популярни приложения за следене на подкасти за смартфон.

Както влогът, така и подкастът не ни носят приходи, но пък са важна част от изграждането на положително отношение към труда на българските учени.

От какво имаме нужда?

Най-вече от повече разбиране и желание за сътрудничество от всички, които се занимават с наука в България. БГ Наука никога не е била бизнес организация, а една идея, която иска да промени нагласите на хората за науката и образованието. За съжаление се налага да обясняваме на учени и ръководители на институти и университети, че имиджът на науката не е положителен и трябва всички заедно да работим, за да го подобрим.

 

Връщам се на заглавието на този материал – Рутината, която ще запознае хората с ползите от науката. Това означава, че всички ние трябва да споделяме качествена научна и научнопопулярна информация в социалните мрежи. Това е най-лесното и малкото, което можем да направим и все пак да постигнем успех. Над 3,5 милиона българи ежедневно използват Фейсбук. Социалната мрежа се използва от хората по различен начин, но едно споделяне може да промени отношението към учените на много хора. Няма да стане от днес до утре, но трябва да се започне отнякъде. Ние вече го правим, а ти?

Най-лесно е да публикувате постове, свързани с вашата научна работа, а тези от вас, които не са учени, могат да споделят интервюта и друга информация за дейността на учените в България.

На практика в медийното и интернет пространство липсва (достатъчно) съдържание, свързано с учените и въобще с науката и образованието по нашите земи. Колко сайта пишат за науката в България, колко телевизии и радиа показват български учени?

Това може да се промени, когато самите учени споделят по-често над какво работят и защо това е важно, а всички останали ще споделяме и коментираме това. Далеч съм от безкритичната мисъл, че цялата продукция на родните учени е на нужното ниво, но пък, когато видим общата картина, ще можем да изискваме като общество повече средства за решаване на проблеми, които засягат всички нас.

Вчера мой гост беше Радостина Иванова от Института по органична химия (един от младите учени, с които се запознах при посещението на JRC) и тя сподели(видеото още не е качено, когато пиша този текст, но ще бъде ТУК), че работи върху изработката на катализатори, които филтрират въглероден диоксид (например, генериран от автомобили). Ето това е важна разработка, дори бих казал много важна, имайки предвид колко нашумя темата за мръсния въздух в София. Трябва тези неща да се знаят и обществото да може да изисква от правителството, общината, бизнеса, науката да се финансират повече подобни проекти, за да практически резултати и да чуем, че броят на децата с астма и други белодробни проблеми заради въздуха е намалял. Има хора, които могат да решат тези проблеми – това са учените и трябва да го знаят всички.

Всичко, което някой някога е публикувал в интернет пространството, остава там. Т.е., ако излъченото по радиото или телевизията не може да бъде гледано или слушано, освен в момента на излъчване (и ако не е качено в интернет), то всичко във Facebook, YouTube и собствените ви сайтове си остава и винаги ще може да се намери. Това означава, че ако не утре, то след месец или година някой ще намери тази информация, а това може да промени отношението му към науката и учените. Представете си сега да има хиляди видео клипове (както има милиони за други неща), посветени на българската наука и учени, колко по-голям би бил шансът те да получат подкрепа, когато това е необходимо.

Екипът на БГ Наука се състои от двама човека (Петър и Росица), които през 95% от времето се занимават с всичко гореописано. Правим го за каузата и защото вярваме, че това би подобрило всичко около нас: образованието, бизнеса, дори самите хора. Другите 5% от времето отделяме за онлайн магазина KupiNauka, който издържа целия проект. Дори там всеки продукт допринася поне малко към образованието и популяризирането на науката.

Ако искате да ни подкрепите в това да променим ситуацията в България, може да ми пишете на petar@nauka.bg.

 

avatar
  Subscribe  
Извести ме

Related posts