Русия освободи и последните белуги от прословутия „затвор за китове“

В края на 2018 г. тревожни кадри, заснети от дрон, показващи десетки косатки (Orcinus orca) и белуги (Delphinapterus leucas), натъпкани в тесни пространства в далечния изток на Русия, попаднаха в международната преса. Възмущението бе много голямо и предизвика намесата на руския президент Владимир Путин. Сега, след операция по освобождаването им, продължила месеци, последните китоподобни са напуснали „затвора на китовете“, както стана известно мрачно прославилото се съоръжение, съобщи АФП.

Photo by Yuri Smityuk TASS via Getty Images

Китовете – 87 белуги и 11 косатки – са били държани в залива Средняя, ​​в който се разпореждат „четири частни компании, свързани с един човек“, както бе отразено през юни в Ню Йорк Таймс. От лятото властите започнаха да пускат животните на партиди, като последните 21 белуги са били освободени на 10 ноември според АФП.

Китоподобните са били предназначени за продажба в тематични развлекателни паркове в Китай, където тази практика продължава да процъфтява. Според Whale Sanctuary Project в момента в Китай се правят демонстрации с около 950 китоподобни, много от тях са внесени от Япония и Русия.


РЕКЛАМА:

***

След като журналисти и еко активисти алармираха обществеността за ситуацията в залива Средняя, Путин назначи специална комисия, която да определи какво трябва да се направи с животните. Руски учени и правителствени служители посетиха китовете, за да оценят състоянието им, което не бе добро. „Много от косатките имаха наранявания по кожата, вероятно от измръзване и от контакт с острия лед, който се образува в тесните им заграждения, въпреки усилията на персонала да го отстрани“, разкриха от  International Marine Mammal Project. Косатките обичайно не са изложени на лед в техния хабитат. И със сигурност никое от тези животни не е „свикнало да се задържа в пространство 12 на 10 метра с мъже, които размахват лопати над главите си“, казва Дмитрий Лисицин, ръководител на руската неправителствена организация Экологическая вахта Сахалина. И добавя, че всички белуги, сред които 15 бебета, които вероятно не са били отбити от майките си, когато са били заловени, бедстват.

Все пак доклад на Whale Sanctuary Project и на Жан-Мишел Кусто от Ocean Futures Society разкри, че китоподобните са били добре хранени и са били едва в начален етап на обучение, следователно „няма индикатори, които да подсказват, че те не могат да бъдат пуснати в природата след подходящи краткосрочни медицински и поведенчески рехабилитации“.

Путин лично е наблюдавал началните фази на операцията по транспортиране на китовете от кошарите, съобщават от National Geographic. А вицепремиерът на Русия Алексей Гордеев обеща, че страната ще затегне ситуацията със закона, който позволява китоподобните да бъдат държани за „научни и образователни цели“ – вратичка, която четирите компании са използвали за законно залавяне на животните за продажба в Китай. Руски съд в крайна сметка постанови, че разрешенията на компаниите за залавяне на китовете не са законни и им наложи солидни санкции.

Според АФП обаче еко активисти и учени критикуват руските власти за начина, по който са провели спасителната мисия и по-конкретно, че „пазят подробностите за освобождаването в тайна, не проследяват пътуването на животните и ги освобождават на малки групи, а не всички заедно, което би увеличило шансовете им за оцеляване. “

Жан-Мишел Кусто и Чарлз Виник от Whale Sanctuary Project, които работиха с руското правителство по изготвяне на плана за освобождаване на китоподобните, разкриха в съвместно изявление, че белугите са били пуснати в залива Успения, близо до природния резерват Лазовски, който, според тях, „не е идеален за белугите, тъй като това не е нормалното им местообитание нито зоната, в която са били заловени.“ Допълнителен проблем представляват севернокорейските риболовни кораби в района, което излага китоподобните на риск от бракониерство. Двамата призоваха руското правителство да извърши мониторинг на животните до шест месеца след освобождаването им.

 

Превод: Елена Страхилова

Източник: Smithsonian


Европейска нощ на учените 2022 г.: