Ролята на гражданското общество в укрепване на глобалното управление.

SU.gif

На 16 юни 2015 г. от 14.00 ч. в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. Петер Айгеносновател и председател на Консултативния съвет на „Прозрачност без граници“ (Transparency International)ще изнесе публична лекция от поредицата „Капушчински“ на тема „Ролята на гражданското общество в укрепване на глобалното управление. Примерът с борбата срещу глобалната корупция“.

Проектът е съвместна инициатива на Европейската комисия, Програмата на ООН за развитие, Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Асоциацията за социални изследвания и приложни изследователски практики. Проектът се финансира от Европейската комисия.

Лекциите почитат името на Ришард Капушчински, полски журналист и писател, който умира през 2007 г. Капушчински, чиито книги са преведени на много езици, често е наричан:„Третият световен хроникьор“ или „Гласът на бедните“ поради известните му репортажи и книги, описващи развиващите се страни във всички континенти. Сред тези книги, той е известен с „Императорът“ за Етиопия, „Владетелят на владетелите“ за Иран, „Сянката на слънцето“ за Африка, „Още един ден живот“ за Ангола и „Империя“ за Съветския съюз.

От 2009 г. насам над 50 организирани лекции са събрали повече от 10 000 участници. През периода октомври 2014-декември 2015 г. лекциите, проведени във всички държави – членки на Европейския съюз, допринасят конкретно към политическите дебати на теми, свързани с развитието, като част от Европейската година за развитие – 2015 г. Лекциите предлагат на студентите от страните-членки на Европейския съюз несравнима възможност да научат за и да дискутират въпроси, свързани с развитието като например – промяна на климата, човешки права, ефективност на международната помощ, отношенията между Европа и Африка, Целите за  развитие на хилядолетието и други. Високият профил на събитията допринася към дебатите и формулирането на Европейската политика за развитие. Лекциите се предават на живо на: http://www.kapuscinskilectures.eu.

 


РЕКЛАМА:

***


Европейска нощ на учените 2022 г.: