Ритъмът, който кара тюлените да бягат или да се бият

Ново проучване изказва предположение, че тюлените използват собствен ритъм, с който да разпознават и отговарят на другите членове от техния вид в дивата природа.

Мъжки северни тюлени се бият на Западното крайбрежие на щатски парк Año Nuevo, Калифорния. Снимка: Nicolas Mathevon
Мъжки северни тюлени се бият на Западното крайбрежие на щатски парк Año Nuevo, Калифорния. Снимка: Nicolas Mathevon

Ако сте бета северен тюлен може би ще се разбягате когато чуете даден звук, но друг звук може да заинтригува вашето любопитство и да ви накара да останете, за да видите какво ще се случи.

Ето и отговорa. Ритъмът и вибрациите на определен звук може да ви се сторят познати от предишна среща с доминиращ мъжкар, с когото сте бил в схватка. Но вие може да не разпознаете същия този звук, ако е бил изменен, твърди проучване, публикувано в края на юни в Current Biology. Това предполага, че тюлените са единственият познат бозайник, освен хората, който може да използва ритъм или вибрация, за да разпознае и да отговори на друг член от техния вид в дивата природа.

През размножителния период, между декември и март, тюлените се оттеглят от живота в морето и се събират на Западното крайбрежие, от Сан Франсиско до Мексико. Мъжкарите, наричани още бикове, пристигат първи и затвърждават надмощието си чрез битка. Спечелилият битката мъжкар става алфа и разполага с целия харем от женски, с които може да се съвокуплява. Загубилият битката, се превръща в бета и се възползва от общуването с женските, само когато  алфа-мъжкарят липсва или наоколо са мъжки с по-нисък от неговия „ранг“.

От предишни проучвания изследователите знаят,  че докато се бият мъжките тюлени издават ритмични пощраквания с челюстта си или грухтене, обявявайки по този начин самоличността си. Няколко пощраквания може да казват: „Аз съм Антонио, кралят на тюлените“, „Аз съм Пол, принцът на тюлените“ или „Здравейте, аз съм Джо – просто гражданин на нашето тюленско общество и съм тук, за да уча.“


РЕКЛАМА:

***

Тези звуци са винаги едни и същи и през годините не се променят. Дори младите мъжки, които още не са готови за чифтосване, пристигат, за да започнат обучението си в тази социална среда. Познаването на ранга на мъжките индивиди в колонията е от изключителна важност за оцеляването, защото старите мъжкари са „силните на деня“. Те достигат до дължина от 16 фута, теглото им  надхвърля 2 тона и имат в устата си четири остри кучешки зъба, които са издадени напред. Пренебрегването важността на битка може да означава живот или смърт за тюлена.

Лесното отхвърляне на важността на битката може да означава живот или смърт за тюлена. Снимка: A. Friedlaender
Лесното отхвърляне на важността на битката може да означава живот или смърт за тюлена. Снимка: A. Friedlaender

Освен това, познаването на ранговете се свежда до учене, запомняне и правилното идентифициране на специфичните звуци на даден индивид, според последното проучване на Френско-Американския изследователски екип.

„В самото начало на проучването ни относно тюлените мислехме, че мъжкарят може да подаде информация за своите физически навици да се бие, но основният звук е като пръстов отпечатък, разкрива характерните особености на тюлена, а не силата му“, казва Никола Матевон (Nicolas Mathevon), биолог  от Университета в Лион/“Св. Етиен“ Франция, помогнал в ръководството на проучването.

В щатския парк  Año Nuevo Паскадеро, Калифорния, изследователите записват звуци от тюлени на различно ниво в йерархията. Променят звуците в лаборатория и по-късно се връщат на плажа. Настройват говорителите на няколко стъпки височина от бета тюлените. Пускат и оригиналните звуци, издавани от алфа тюлените, и преобразуваните такива.

Изследователите са имали възможност да приближат тюлените и да запишат звуци. Снимка:  C. Casey
Изследователите са имали възможност да приближат тюлените и да запишат звуци. Снимка: C. Casey

Екипът открил, че подчинените тюлени разпознават ритъма и честотата на оригиналния звук на доминантите и побягват. Когато изследователите манипулирали оригиналните звуци, променяйки ги от високи на ниски честоти и от по-бавен на по-бърз ритъм, запазвайки сходство с първоначалните, бета тюлените реагирали на модифицираните звуци точно като на звуци, издавани от непознати за тях нови тюлени в колонията им –  те чакали да видят какъв тип взаимодействие ще последва.

Някои животни са тренирани да откриват ритми – Палмовите Какаду (Probosciger aterrimus) могат да възпроизвеждат ритми посредством пръчки, афалите (Tursiops truncatus) и гърбатите китове (Megaptera novaeangliae) могат да заучават изсвирвания и песни. Но това е първото експериментално проучване, което демонстрира, че друг бозайник освен човека може да използва ритъма на друг глас, за да вземе решение, влияещо върху оцеляването му.

В бъдещи проучвания изследователите биха искали да открият дали мъжкарите могат да разпознаят звуците на други мъжки индивиди с по-голяма промяна на честотата. Също така желаят да разберат дали женските могат да разпознават мъжките „обаждания“ и дали имат техни собствени звуци за комуникация с малките.

Ако искате да чуете всичко това лично, можете да посетите щатския парк Año Nuevo самостоятелно или с водач през размножителния период (посещенията могат да са  целогодишно с разрешение). Помнете, че трябва да стоите на поне 25 фута разстояние от мощните животни. Няма да можете да имитирате звуците им, не се и опитвайте. Тормозът и смущаването на тюлените е противозаконно. Все пак ще допринесете за нова оценка на техните когнитивни способности: „Оставате с впечатлението, че те просто чакат без значение какво ще последва, но са винаги активни и наблюдават колонията“, казва д-р Матевон.

Превод: Красимира Ангелова

Източник: NY Times


Европейска нощ на учените 2022 г.: