Резултати от “Анкетата: Годишен абонамент за БГ Наука” и какво означават

Пред нас стояха няколко много важни въпроса, чийто отговор предопределя бъдещето на списание Българска Наука. Затова решихме да се допитаме до вас – нашите читатели. Резултатите от анкетата ни развълнуваха и се явяват главен двигател на промените, които ще се случат още от този месец. Общият брой попълнили анкетата е над 426 човека.

 

Ето и какво се променя според вашите отговори:

 

Първия въпрос: Склонни ли сте да дадете 10 лв. за годишен абонамент за сп. „Българска наука“?


РЕКЛАМА:

***

 

 

Над 70% от вас отговарят, че биха отделили тази сума за годишен абонамент. Затова решихме да направим допълнение към БГ Наука, чийто абонамент ще струва 10 лв. за година. Цената е символична, но това ще ни даде някаква минимална стабилност да продължаваме да популяризираме науката в България.

 

Около 29% казват, че четат списанието само, защото е безплатно – ще продължим да издаваме списанието безплатно, но то ще бъде по-кратко, отколкото досега.

 

Така списанието ще придобие следната форма: кратък безплатен вариант и платен допълнен.

 

Втори въпрос: В какъв формат предпочитате да го получавате?

 

Над 69% от вас казват, че предпочитат да четат списанието както до момента е излизало – в PDF. Това показва, че и до момента този формат е бил най-подходящ за по-голямата част от аудиторията ни и сме се справили добре. Така и ще продължава да излиза за напред. 🙂

На второ място 18% от вас са посочили, че предпочитат формат, удобен за четене през телефон. Добрата новина е, че има как да се чете списанието и от телефон, както онлайн, така и офлайн. Описали сме всичко тук: http://nauka.bg/read-bgnauka-magazine-mobile/

 

Имаме планове до края на годината списанието да започне да излиза и за четци.

 

Трети въпрос: Колко статии четете от всеки брой?

Тук няма да се спирам много, но ето че над 60% от вас четат повече от 5 статии, което също много ни радва. А тези 37%, посочили, че четат по-малко от 5 статии вероятно се интересуват от конкретна научна област и следят именно тези рубрики.

 

Четвърти въпрос: Бихте ли дали повече пари за година, ако го има на хартия?

 

Доста интересни са резултатите, защото повечето от вас предпочитат да го четат в електронен формат (54,6%).

И все пак, над 45% казват, че биха дали повече пари, за да бъде на хартия, което обяснява и вечния въпрос – къде може да се намери и закупи списанието на хартия. 🙂

Може би един ден ще може да си го закупите!

В заключение ще обобщя, че предстоящите промени, свързани с резултатите от анкетата, ще допринесат за по-доброто развитие на БГ Наука. Защото най-важно е качественото и обективно представяне на науката.

Очаквайте съвсем скоро подробно разяснение на това какво включват плановете ни за  бъдещето на списанието!

 


Европейска нощ на учените 2022 г.: