Редки кадри с една от най-малките змии на Земята

p04dy0sk

Тънка като спагети и по-къса от молив, една от най-малките змии на света за пръв път е била заснета да се храни на карибския остров, който обитава – Мартиника.

Това не е първият път, в който този вид е документиран, но се смята, че е първият път, в който са заснети хранителните му навици.

Това ексклузивно видео разкрива една от най-малките змии на света, която се пъха в купчина млади мравки, с които се храни. Змията е дълга само 10 см и тънка колкото спагети.

Кадрите са заснети от екипа на Planet Earth II, подпомогнат от учените Маел Девинтер и Блеър Хеджс, които са проучвали видовете, открити на Мартиника и заобикалящите го острови. Смята се, че това е първият път, в който се записват с камера хранителните навици на тази змия.


РЕКЛАМА:

***

Потиснати от повечето други създания, миниатюрните змии от Мартиника прекарват по-голяма част от времето си под земята, криейки се от опасности, но въпреки размерите си, сами по себе си те са ненаситни хищници. Достатъчно малки, за да се плъзнат в гнездо на мравки или термити, те се възползват от многобройните яйца и ларви, намерени в колонията.

На остров, на който конкуренцията за храна може да бъде жестока, малкият размер на змиите е огромно предимство.

Може да гледате видеото тук.

Превод: Димитър Радев

Източник: BBC


Европейска нощ на учените 2022 г.: