Раздадоха наградите на Столичната библиотека „Читател на годината“

Автор
Теодора Драгнева
libsofia.jpg
Официалната церемония се проведе на 8 януари (петък) от 12:00 часа в Мраморното фоайе на Столична библиотека. В кампанията за популяризиране на четенето се включиха регионалните библиотеки в страната, които излъчиха своите победители. Наградата за всички отличени с приза е посещение на Европейския парламент в Брюксел, осигурено от Мария Габриел.

“Читател номер 1 на 2015 г. е филологът Стефан Мавров“, допълни Цинзова. Със своеобразния си рекорд от 250 заети от библиотеката книги през 2015, той се превръща в читател на годината.

Стефан Мавров: “За мен тази награда означава много в условията на едно общество, което е много бездуховно. Човек да чете означава да бъде в хармония със себе си.”
Най-активен виртуален читател е Мила Григорова. Имаме и една специална награда – за Анитя, която е незряща, но активно взима книги и ги сканира.
Библиотеката награди и своите читатели в различните категории – най-четящо семейство, най-четящ тийнейджър, най-активен читател и др. Кметът на София Йорданка Фандъкова връчи приза на най-четящото семейство – Фридман. „Бащата е член на библиотеката от 1990 г. Но при нас четат и жена му, двамата му сина и дъщеря му” каза кметът.
На церемонията бяха отличени и най-четените съвременни български автори в Столичната библиотека – Стефан Цанев, Георги Господинов, Владимир Зарев, Людмила Филипова и Иво Сиромахов.

Най-четеният български автор тази година според заеманията в регионалните библиотеки е Стефан Цанев. Над 1000 пъти са били заемани негови книги.
Стефан Цанев: Никакви държавни награди не могат да се сравнят с това. Това е смисълът на живота – да бъдем четени. не те ли четат значи си умрял.
Втори тази година остава миналогодишният най-четен съвременен автор – Георги Господинов, който е на само 5 земания от Стефан Цанев.
Георги Господинов: Много е странно, че хората, които заемат една книга да речем някакви 1000 или 2000 читатели тази година са прочели една и съща книга и без да знаят са станали общество, което си е споделило едни и същи думи. Това ми се струва страшно важно във време на разпад – да събираш хора през книга.
Инициативата е на евродепутата Мария Габриел, зам.-председател на Групата на ЕНП в Европейския парламент. Кампанията бе провокирана от изследване, според което 5% от българите не са прочели нито една книга през живота си. Близо 32% от пълнолетното население на страната споделят, че през последната една година не са прочели нито една книга, а 27% са на мнение, че не е нужно да четат.

„Статистиката не винаги показва точна картина на случващото се. През 2015 г. са постъпили 18 000 нови заглавия, а над 500 000 души са посетили и заели книги от Столична библиотека. Библиотеките имат огромен потенциал. С подкрепата на институциите можем да бъдем много по-активни. Промените при нас са с цел да станем наистина четяща нация“, казва директорът на Столична билиотека Юлия Цинзова.


РЕКЛАМА:

***

За втора поредна година бяха раздадени наградите на Столичната библиотека „Читател на годината“ в националната кампания за насърчаване на четенето.

Европейска нощ на учените 2022 г.: