Работата ми ми дава много, доставя ми огромно удоволствие

Интервю с Даяна Борисова

Автор: Яна Ненчева

Снимка 1. Наблюдение под конфокален микроскоп

Даяна Борисова завършва гимназията с изучаване на чужди езици „Свети Методий” София. Продължава обучението си в Биологическиs факултет, СУ „Св. Климент Охридски”, специалност Молекулярна биология. Магистър е по Микробиология и микробиологичен контрол. Работи по специалността си в Българска Академия на Науките, Институт по Микробиология „Стефан Ангелов”, Секция „Морфология на микроорганизмите и електронна микроскопия”.

 1. Вие сте завършила Молекулярна биология като бакалавърска степен. Как се стекоха обстоятелствата тогава, че да Ви заинтригува точно това?

 


РЕКЛАМА:

***

Да, точно така, завърших Молекулярна биология. Молекулярната биология ме заинтригува, защото е една нова и модерна специалност. Дава възможност за откриване и доказване на нови технологични методи, разработването им и регистрирането на инфекциозни, генетични заболявания и т.н.

 

 1. Кой беше моментът, в който осъзнахте, че именно това искате да е Вашето занимание? Ако не беше това, с какво смятате, че щяхте да се занимавате?

 

Моментът, в който реших, че искам да се занимавам точно с това беше, когато бях в първи или втори курс. Изучавахме предмета Цитология и асистентът така ни представи бактериалната клетка и процесите, които протичат в нея, че привлече интереса ми до такава степен, че осъзнах, че искам да се занимавам с работа на клетъчно равнище. И така е до днес…

Може би, ако не бях завършила биологична наука, щях да се занимавам с финанси, макар че съм скарана с математиката!

 

 1. А как решихте да се занимавате с наука и доколкото знам планувате и да запишете докторантура? Това е сериозна три-четири годишна времева инвестиция

 

Тъй като имам желание да се занимавам с научна работа, пък и това е свързано с дейността ми, това е логична следваща стъпка в развитието на научната кариера.

Да, съгласна съм с Вас, че това е дълъг период от време, но понеже е свързано с работата ми, която харесвам, не мисля, че ще усетя времето.

 

 1. Има много скептицизъм, когато се каже, че се занимаваш с наука тук в България. Много от завършилите още бакалавър се насочват към чужбина. Обмисляла ли сте да учите сходна специалност, но извън България?

 

Да, така е, да правиш наука в България изисква много и не е лесно, има доста пречки за развитие, особено за младите учени. Мислех по въпроса да правя магистратура в чужбина, но започнах работа по специалността, която завърших, попаднах на точното място за мен и останах в България.

 

 1. Какво смятате, че пречи на науката в България, за да се развива така, както би ни се искало?

 

Първото нещо според мен, което пречи на науката да се развива, е липсата на средства. В България се отпускат минимални средства за наука.

Друга причина е, че липсва мотивация за млади хора.

 

 1. С какво се занимава вашата лаборатория?

 

Най-общо лабораторията, в която аз работя, се занимава главно с ултраструктура и цитохимия на микроорганизми от различни филогенетични групи: вируси, бактерии и еукариоти. Също с адхезия на бактерии върху абиотични повърхностни и култивирани клетки, повърхностни полизахаридни антигени от патогенни щамове E.coli, и биофилми – структура, развитие и модулация на природните продукти.

 

 1. А с какво се занимавате в момента?

 

В момента тематиката, която разработвам, е свързана със сравнителни изследвания на двойки щамове P. Aeruginosa, изолирани от пациенти с муковисцидоза, преди и след третиране с антибиотиково лечение.

Снимка 2.Pseudomonas Aeruginosa, снимка на Julia Plotnikov

 

 1. Разбрах и че подготвяте кандидат-студенти. Удовлетворяваща ли е работата с ученици?

 

Да, аз като малка съм си мечтала да работя, както в лаборатория, така и като учител, и сбъднах мечтата си. С кандидат-студенти е много хубаво да работиш, прекрасно е да виждаш много млади и нахъсани хора с перспектива за хубаво бъдеще.

 

 1. Доста често участвате в конференции в и извън България. Какви са наблюденията Ви върху чуждестранните екипи? Различават ли се от нашите?

 

По-скоро не се различават като екипи. Както в така и извън България, има екипи, които работят върху различни тематики. Разликата е най-вече в лабораториите и обзавеждането в тях, всичко е доста по-ново, апаратите им са доста по-модернизирани.

Снимка 3. Даяна Борисова, пред постер на конгрес в Трявна

 

 1. На популярен език, какво е практическото приложение Вашата работа?

 

P.aeruginosa е широко разпространена грам-отрицателна бактерия. Тя е факултативен патоген- честа причина за ранната смъртност при болни с муковисцидоза. Това е генетично нарушение от групата на редките заболявания.

Хроничните белодробни инфекции при такива пациенти са изключително трудни за лечение, а честите периоди на влошаване влияят върху качеството на живот и на цялото семействона болния.

Предвидените изследвания и усвояването на нови методики имат за цел изучаването на адаптациите на P.aeruginosa към персистенция, развила се в резултат от хроничната колонизация в белия дроб на пациентите. Научната тематика е към направление „Биомедицина и качество на живот”.

 

 1. Какви са бъдещите Ви творчески планове така да се каже?

 

Моите творчески планове за момента са да се развивам в различни направления, да усвоявам нови методики за работа и да се изкачвам по стълбицата на нивата на науката така да се каже.

Снимка 4. Работна обстановка

 

 1. Какво Ви дава работата? Как Ви вдъхновява?

 

Работата ми ми дава много, доставя ми огромно удоволствие, екипът, с който работя е прекрасен. Вдъхновява ме възможността за реализация на нови методики на работа, също така ме вдъхновяват неочакваните резултати след даден експеримент.

Снимка 5. Работна обстановка

 

 1. Как си почива един учен след дългия работен ден J ?

 

Аз лично си разтоварвам със спорт след работния ден, понякога ако остане време се срещам с приятели и най-вече се зареждам с енергия уикендите извън София!

 

 

 

 


Европейска нощ на учените 2022 г.: