„Пушки, вируси и стомана“: Кратка история на последните тринайсет хилядолетия

Литературата често има потенциала да поставя много повече въпроси, отколкото самите ние някога си задаваме. И докато някои книги ни поднасят информацията наготово, други имат за цел да ни подтикнат сами да ги открием. Днес ви запознаваме с едно заглавие, което със сигурност ще ви даде “хляб за размисъл”. Преплитането на въпроси и отговори, на теории, доказателство и опровержение може да ви остави с неясна позиция. Дали ще повярвате в това, което авторът ѝ ще ви каже, е въпрос на нагласа, но е сигурно едно – ще ви накара да се замислите. Подарете си няколко часа пътуване във времето и пространството, което ще завърши със заключения и теории. Представяме ви ”Пушки, вируси и стомана„: Кратка история на последните тринайсет хилядолетия. 

 

Накратко за автора 

  • Джаред Мейсън Даймънд e от американски произход. Роден е през 1937 г. в Бостън, Масачузетс в имигрантско семейство на евреи от Източна Европа;
  • Той е еволюционен биолог, физиолог и биогеограф, получава образованието си в Харвард, а само 3 години по-късно специализира физиология и биофизика от Тринити колидж
  • По-късно преподава физиология в Медицинския факултет към Калифорнийския университет; 
  • Даймънд е член на Американското философско дружество, Американската академия за изкуства и науки и Национална академия на науките на САЩ, както и регионален директор на WWF за САЩ.

 

Но до тук за автора. Обръщаме поглед към “Пушки, вируси и стомана”, която има с какво да ви впечатли. 

 


РЕКЛАМА:

***

“Кратка история на последните тринайсет хилядолетия на Земята” 

Още със своето излизане “Пушки, вируси и стомана” не само привлича интереса на читателите, но и бързо печели вниманието на литературната общност. Израз на нейния светкавичен, но и мащабен успех е получаването на наградата “Пулицър” за нехудожествена литература още в годината на излизането ѝ (1998 г.). През същата година печели и награда “Авентис” за най-добра научна книга. Брилянтността на “Пушки, вируси и стомана” се крие именно в това, че тя изследва предопределеното величие и изначалната невъзможност за доминантност на някои народи. Това е тема, която се оказва, че вълнува целия свят. 2005 г. отново се оказва значима за Джаред Дайъмънд, защото National Geographic заснема документален филм по книгата. 

Въпреки някои заглавия от по-ранното творчество на автора, той отрича интелектуалното или моралното превъзходство на евразийците над останалите раси. Именно в това се състои въпросът на неговото изследване – “Каква тогава може да е причината за доминиращото положение на цивилизациите, зародили се в Евразия?”. Ако тази тема не ви се струва достатъчно актуална в наши дни, то днес тези естествени процеси на развитие на расите определено са модифицирани под силното влияние на човешкия фактор. Въпреки сложната тематика, която разглежда, книгата на Джаред Даймънд е простичка – тя дава обяснения, които не изискват много, за да бъдат разбрани. Той по-скоро се опитва сам да отговори на въпросите, които си е поставял и едновременно с това да сподели размишленията си и със своите читатели. 

Книгата преплита знанията на автора и научните достижения в сферите историята, антропологията, лингвистиката, генетиката и биологията. Сюжетът трудно може да бъде разкрит или преразказан, защото той последователно изследва географията и природните дадености на различни райони, които според Джаред Даймънд са основните предимства на евразийците пред хората от останалите континенти. Част от нещата, които са подробно разгледани, са централизираната структура на народите, културните преимущества (напр. писмеността) и генетичните заложби (напр. имунитета на народите към множество ендемични заболявания). Осовата ориентация изток-запад играе ключова роля в изложението като предопределящ фактор за наличието на разнообразни растителни и животински видове, които могат да бъдат опитомени от евразийците. Именно в тази част на “Пушки, вируси и стомана”  Даймънд затвърждава т.нар. “Принцип на Ана Каренина”, който гласи следното: „Необходимо е съвпадането на много фактори и несъвпадението само на един фактор, за да настъпи провал“.

Много от вас може да подходят с недоверие към твърде “простите” обяснения на автора, но дадете ли шанс на книгата, Даймънд ще ви разходи из всички континенти (които самият Даймънд е обиколил) и стъпка по стъпка ще очертае причините за невъзможността на някои цивилизации да надвият други. 

 Джаред Даймънд е подходящ за малки и големи. Той ще отвори вратите на историята за всеки читател, който е готов да влезе в това “пътуване”. Ако вие сте от смелите читатели, за които всяка интелигентно написана книга е добре дошла, то “Пушки, вируси и стомана” е точно за вас. А, след като затворите последната страница, ще ви се иска веднага да започнете отначало. 


Европейска нощ на учените 2022 г.: