Публична лекция на тема „От находката до реконструкцията“

 

РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ-СОФИЯ има удоволствието да ви покани на публична лекция на Сдружение за антични реконструкции „Мос Майорум Улпие Сердице“ на тема „От находката до реконструкцията“. 

Историческа реконструкция, жива история,  реенактмънт, възстановка… ако вече сте чували тези термини, сигурно първите ви асоциации са с демонстрации наживо на исторически значими събития или сюжети от ежедневието. Това, което публиката вижда, обаче, е малка част от същността на историческите реконструкции и от дейността на хората, които се занимават с тях. Отвъд впечатляващата демонстрация стоят месеци и дори години подготовка, а хората, замесени в нея, често не са историци, но пък са доказателство, че и аматьорите могат да допринасят за обогатяването на науката. Как става това, кои са допирните точки между възстановката и експерименталната археология, и какви са предизвикателствата по пътя от находката до реконструкцията, ще ни разкажат от сдружение за антични реконструкции „Мос Майорум Улпие Сердице“.

 


РЕКЛАМА:

***

Събитието ще се проведе на 04.09.2021 от 18:15 ч. в Зала 1 на АККК „Сердика“ (подкуполното пространство на пл. „Независимост“).

Ако нямате възможност да присъствате, можете да се включите online през Zoom: https://zoom.us/meeting/register/tJMvdO6trjosG9B7e3gOsv2-EVNHcRcR86NZ

(Нужна е предварителна регистрация)

Събитието във Фб: https://www.facebook.com/events/402468497887977/

Лекцията е част от предварителните ни събития в рамките на Европейска нощ на учените 2021 (https://nauka.bg/nosht2021)

 


Европейска нощ на учените 2022 г.: