Търсене
Close this search box.

Пътувайте безплатно в Европа

Пътувайте безплатно в Европа

Пътувайте безплатно в Европа

Пътувайте безплатно в Европа


Направи дарение на училище!***

Пътуването не е просто да се озовеш някъде, а цяла философия. Изборът на дестинация, приготвяне на багажа, избиране начина на пътуване, самото пътуване, пристигането, настаняването, престоя и същия процес обратно. Това за мен е „пътуване”.

http://image.nauka.bg/kul/projects/armenia/Roman%20temple-garni.jpg

Участници в този проект са: Петър Теодосиев, Росен Теодосиев, Елица Барукчиева, Ирен Таушанова

Ще разкрия една тайна, свързана с БГ Наука. До 2011 г. може да се каже, че целият проект „Българска наука” нямаше юридическо лице, тъй като замисълът беше да е доброволческа организация и да се самоподдържа от хората. Но тогава се случи нещо много интересно. Бяхме поканени да участваме от наши партньори „Космически предизвикателства” в международен проект в Ирландия. Нямахме никаква идея какво е международен проект, младежки обмен или „Младежта в действие”. Разбира се, много бързо наваксахме с информацията, докато се забавлявахме заедно с 30 човека от 5 различни държави на западното крайбрежие на Ирландия. Така доста добре проучихме как този тип проекти се случват и най-важното за нас – как може да продължим да участваме.

По-малко от месец след завръщането ни в България „Сдружение Форум Наука” вече беше минало през съда и вече имахме собствена организация с нестопанска цел. Така можехме да участваме във всякакъв вид локални или международни проекти. Както и стана – още първата година вече бяхме посетили още няколко държави по различни програми, свързани с младежки обмени и занимаващи се с обучения на участници от Европа.


Разбери повече за БГ Наука:

***

obshta.png

Най-важното е да се запознаете с няколко програми, дори и бегло и да разберете как може да кандидатствате. Моят съвет е да се регистрирате в https://www.salto-youth.net/. Това е най-големият портал в Европа и е финансиран от Европейската комисия, за да стимулира и популяризира младежките обмени и обучения. Там ще намерите цялата информация, която ви трябва, за да успеете да се включите в различни проекти. Четете добре и кандидатствайте. Дори да не ви одобрят един или няколко пъти, не се отказвайте, а бъдете по-креативни и настойчиви и ще успеете.

Проектите покриват пътя, престоя, храната и ви носят 100% удовлетворение, нови приятели и знания. Има няколко facebook групи в момента, които постоянно обявяват, че се търсят участници от определени държави:

https://www.facebook.com/SALTOInclusionDiversity/?fref=ts  https://www.facebook.com/groups/354533157925089/ https://www.facebook.com/groups/erasmusyouth/ https://www.facebook.com/groups/youthforeuropean/

Ако се абонирате за тях и кандидатствате, ще осъзнаете, че няма да имате времето да участвате във всички проекти, които ще ви искат като участник.

Важно е да кажа, че при някои обучения се изисква заплащането на такса – преди повечето проекти бяха без такса, но сега организаторите сами си преценяват какви и колко ще са им разходите. Ако не можете да покриете таксата, а искате да участвате някъде, просто говорете с тях, обяснете им, че не можете – има инструменти, които може да се използват и да не плащате таксите.

Сдружение „Форум наука” има участия в над 30 международни обмена и обучения, а лично аз съм бил участник в над 15 и мога да кажа, че опита, който придобих в личен и професионален план, ме изгради като човек.

http://image.nauka.bg/kul/projects/armenia/bg-vecher.jpg

Друго важно нещо, което искам да споделя с вас е пътуването на стоп (автостоп). Обиколил съм почти цяла Европа на стоп през 2011 г., а през 2014 г. пак на стоп обиколих всичките балкански държави и мога да кажа, че това бяха двете най-уникални пътувания и най-запомнящи се моменти в моя живот. Не спирайте да пътувате и да опознавате Света и себе си.

Ето няколко от нашите проекта:

Сдружение „Форум Наука“ взе участие в проекта „От минало към настояще“

 

Сдружение „Форум Наука” участва в арменски културен проект „Предхристиянско културно наследство“

Сдружение „Форум Наука“ участва в европейски младежки проект “On your marks, get set, GO!” в Италия


Вземете (Доживотен) абонамент и Подарете един на училище по избор!***

Включи се в списъка ни с имейли – получаваш броеве, статии, видеа и всичко, което правим за популяризирането на науката в България.  

Еднократен (Вечен) абонамент​​

Списание “Българска наука” излиза в PDF и ePub и може да се изтегли и чете от компютър, таблет и телефон. Достъпа до него става чрез абонамент, а възможността да се абонирате еднократно позволява да можете да достъпите всички бъдещи броеве без да се налага никога повече да плащате за списанието.