Психеделичното лечение с псилоцибин облекчава тежката депресия

Изображение: Modified Getty Image

В малко проучване, проведено сред възрастни с тежка депресия, изследователите от Johns Hopkins Medicine съобщават, че две дози от психеделичното вещество псилоцибин, дадени с поддържаща психотерапия, водят до бързо и осезаемо намаляване на симптомите на депресия, като повечето пациенти показват подобрение, а половината от тях биват изписани след четириседмично наблюдение.
Псилоцибинът е съединение, което може да се извлече от така наречените “магически гъби”. То предизвиква зрителни и слухови халюцинации, както и дълбоки промени в съзнанието в продължение на няколко часа след поглъщането му. 

През 2016 г. учените на Johns Hopkins Medicine първо съобщиха, че лечението с псилоцибин, при психологически поддържащи условия, значително облекчава екзистенциалната тревожност и депресия при хора с животозастрашаваща ракова диагноза.

Сега констатациите от новото проучване, публикувано на 4 ноември в JAMA Psychiatry, предполагат, че псилоцибинът може да бъде ефективен при много повече пациенти, страдащи от тежка депресия, отколкото се оценяваше по-рано.

„Размерът на ефекта, който видяхме, беше около четири пъти по-голям от този, показан при клиничните тестове за традиционните антидепресанти на пазара“, казва д-р Алън Дейвис, асистент по психиатрия и поведенчески науки в школата по медицина на университета „Джон Хопкинс“. 


РЕКЛАМА:

***

„Тъй като повечето други лечения на депресия отнемат седмици или месеци, за да проработят и може да имат нежелани ефекти, това може да промени играта, ако тези констатации се задържат и в бъдещите стандартни плацебо-контролирани клинични проучвания. Публикуваните открития обхващат само четириседмично проследяване при 24 участници, всички от които са преминали две пет-часови сесии с псилоцибин под ръководството на изследователите.

„Тъй като има няколко вида тежки депресивни разстройства, които могат да доведат до вариации в начина, по който хората реагират на лечението, бях изненадан, че за повечето от участниците в нашето проучване беше установено, че лечението с псилоцибин е ефективно“, казва д-р Роланд Грифитс, професор по невропсихофармакология на съзнанието в Медицинския факултет на Университета Джон Хопкинс и директор на Центъра за изследване на психеделията и съзнанието на Джон Хопкинс. 

Цялата статия, както и много други, можете да прочетете в новия Брой 138 на списанието>>

Безплатно ДЕМО – първите 40 стр. на Брой 138>>


Европейска нощ на учените 2022 г.: