Проучване: Взимаме по-рисковани решения с напредването на деня

Ранните и нощните птици имат коренно различни навици, но ново проучване предполага, че и двата типа хора споделят една обща черта – с напредването на деня решенията, които взимат стават все по-рисковани.

Невробиолозите изследвали качеството на ходовете в повече от 1 милион онлайн игри на шах. Те сравнили решенията на 99 даровити играча, като определили времето, което било необходимо за всеки ход и полезността му за победата. Както се очаква, ранните птици играели предимно сутрин, докато нощните били активни по здрач и след това. Но и двата типа играчи отделяли повече време за всеки ход и взимали по-добри решения в по-ранните часове на деня и скоро след като са се събудили от сън. С настъпването на вечерта, скоростта на играта им се увеличавала с 2,5%, а ходовете ставали все по-неефективни.

Проучването разкрило повсеместно превключване на стратегията за взимане на решения от безопасна игра сутрин към по-рисковани, по-бързи и по-несполучливи ходове по залез слънце.

Откритието показва, че може би имаме по-голям контрол над решенията, които взимаме по-рано през деня и скоро, след като сме се събудили, независимо кога предпочитаме да спим. Колкото повече се изморяваме, нуждата ни от сън вероятно започва да определя качеството на изборите ни – независимо колко съсредоточени си мислим, че сме.


РЕКЛАМА:

***

Превод: Росица Ташкова

Източник: Science


Европейска нощ на учените 2022 г.: