Търсене
Close this search box.

Проучване пукливостта при сорго за зърно (Sorghum Bicolor (l.) Moench)

Проучване пукливостта при сорго за зърно (Sorghum Bicolor (l.) Moench)

Проучване пукливостта при сорго за зърно (Sorghum Bicolor (l.) Moench)

Проучване пукливостта при сорго за зърно (Sorghum Bicolor (l.) Moench)


Направи дарение на училище!



***

Автори: Ирена Голубинова, Анелия Кътова, Анна Илиева, Пламен Маринов-Серафимов. Институт по фуражните култури, Плевен

Соргото (Sorghum bicolor (L) Moench) е добре позната и съпътстваща човешкото развитие култура от древността да наши дни. Смята се, че произлиза от районите на Северна Африка, където е оглеждано предимно като хлебна култура, осигуряваща прехраната на местното население. На съвременният етап, соргото е познато като фуражна и техническа култура и се отглежда за зърно и зелена маса, силаж, захарен сироп и др. Със своето разнообразие от форми, намира все по-голямо приложение в нови направления за производството на биогорива, озеленяване, декорации, прозрачни лепила и др. Соргото като толерантно към засушаване, воден дефицит и температурен стрес културно растение се явява алтернативна култура при условия на екстремни засушавания, където традиционните зърнени и фуражни култури трудно реализират продуктивният си потенциал. Соргото е петата по важност зърнена житна култура в света по данни на FAO. Първо място по засети площи заема САЩ, следвана от Африкански и Азиатски държави. У нас площите със сорго през 2014 година са над 66 000 dka (по данни на Отдел „Агростатистика“ към МЗХ) което ни нарежда на 69 място в световен мащаб. Въпреки, че производството на сорго в България е слабо застъпено, интереса за отглеждането му през последните години у нас нараства.

Едно от многостранните приложения на соргото в редица райони предимно на Азия и Африка е за приготвяне на безквасен хляб и каша, производство на брашно, пуканки, корнфлейкс, в пивоварната промишленост (бира) както и в народната медицина. От получаваните от соргото брашна се приготвят по-здравословни храни и безглутенови продукти на зърнена основа с високо белтъчно съдържание, което повишава потребителския интерес и търсене му като незаменима диетична храна предимно в САЩ и редица Европейски страни. Възможността за използване на соргото като суровина в хранително-вкусовата промишленост, налага да се изследва състава и качеството на зърното. Поради ненатрапчивия цвят и вкус основно се използва сорго с  бяло оцветяване на зърното, но се проучват също и физикохимичните, хранителни и антихранителни свойства на сортове с по-тъмен цвят и пигментация.

В отговор на непрекъснато променящия се потребителски вкус и очаквания, през последните десетилетия благодарение на пукливостта, соргото намира приложение в една от най-важните области на хранително-вкусовата промишленост – така наречените бързи храни (fast foods), тъй като процесът на пукане при соргото е евтин и бърз начин за приготвяне на готова за консумация здравословна храна.

Множество фактори оказват влияние върху пукливостта на соргото, основните от  които са: съдържание на влага, химичен състав и морфологични характеристики на зърното, а също и метода на приготвяне на пуканките. Съществен фактор в това отношение са и сортовите различия. Поради този факт в съвременните селекционни програми важно условие е съчетаването на комплекса от продуктивност и пукливост при соргото за пуканки (pop sorghum), като не без значение е оцветяването на перикарпа на зърното допринасящ за естетичния вид на пуканките. Потенциалната възможност за подобряване на съществуващи или създаване на нови генотипове с повишена пукливост, както и ограничените проучвания у нас за пукливостта при соргото обосноваха целта на настоящата работа.


Разбери повече за БГ Наука:

***

В настоящото проучване е изследвана пукливостта на зърното от 12 генотипа сорго (Sorghum bicolor (L) Moench). Определено е и съдържанието на някои биохимични показатели и морфологични характеристики на зърното, като е потърсена взаимовръзката между тях и влиянието им върху пукливостта. Включените в проучването генотипове – два български сорта, един френски хибрид и девет линии сорго за зърно (Таблица 1) са обект на извършено сравнително проучване в селекционен питомник при полски условия през периода 2014-2016 г. в опитното поле на Институт по фуражните култури – Плевен. Генотиповете са с различен цвят на перикарпа (външната семенна обвивка), създадени чрез използването на различни селекционни подходи, морфологични и биохимични характеристики са представени в Таблица 1 и 2.

 

Таблица 1. Описание на изследвани генотипове сорго sorghum bicolor (L) Moench

 

Генотип Метод Цвят на зърното
1 Максиред Сорт червен
2 Максибел Сорт бял
3 Вердон Хибрид кафяв
4 BBO Хибридизация бял
5 М1(6282) Експериментален мутагенез тъмно кафяв
6 1641 Хибридизация бял
7 1643 Хибридизация бял
8 1651 Хибридизация бял
9 1673 Хибридизация бял с кафяви петна
10 16113 Хибридизация тъмно червен
11 16121 Хибридизация червен
12 16122 Хибридизация кафяв

 

Във фенофаза „техническа зрелост”, от всеки генотип сорго (Sorghum bicolor (L) Moench) са взети средни проби от 500 g семена (ръчно почистени от примеси, повредени и счупени зърна) за определяне на някои характеристики на зърното (ширина на зърното (mm), маса на 1000 броя семена (g), влага (%) (AOAC, 2000) и оцветяване перикарпа на зърното) и за извършване на биохимични анализи (суров протеин (по класическия метод на Келдал) и скорбяла (поляриметрично по метода на Еверс (Ермаков, 1972)).

Пукливостта на зърното за всички проучвани генотипове е определяна след предварително навлажняване на пробите, чрез потапяне за 1 min в загрята (до 100oС) дестилирана вода, след което са подсушавани (Hamad, 2006). Така подготвените проби са изпукани по конвенционалния метод в затворен съд с горещ въздух (Mishraa et al., 2014). Статистическата обработка на експерименталните данните е извършена с програмен продукт Statistica version 10.

Пукливостта при соргото може да бъде свързано с различия в химичните (протеин, скорбяла, мазнини, пепел, влага, сухо вещество и др.), морфологични (размер, форма на зърното) и физични свойства (стъкловидност, твърдост на семенната обвивка и др.) на зърното (Hamad and El-khalilq, 2006; Mishraa et al., 2014; Saravanabavan et al., 2011). Тези свойства определят качествените характеристики на зърното от които зависи мощността и енергията на разпукване.

Резултатите от изследванията показват, че съдържанието на влага в зърното при отделните генотипове варира в относително тесни граници от 9,18 до 9,91%, докато съдържанието на суров протеин варира в по-широк диапазон от 6,25 до 12,01% от сухото вещество (Таблица 2). Химичният състав на зърното при соргото, включително и съдържанието на суров протеин варира в зависимост от генетичните различия и от екологичните фактори на средата.

 

Таблица 2. Основни характеристики на зърното

 

Генотип Маса на 1000 семена, g Влага, %

 

Суров протеин,% Скорбяла, %

 

1 Максиред 29,48 cd 9,91 10,92 78,55
2 Максибел 29,07 cd 9,97 11,42 78,27
3 Вердон 29,93 d 9,18 10,70 76,38
4 BBO 25,79 b 9,53 9,05 78,01
5 М1(6282) 28,46 c 9,65 12,01 69,88
6 1641 25,30 a 9,51 8,13 75,56
7 1643 25,35 a 9,67 6,25 80,45
8 1651 25,44 b 9,61 6,62 79,08
9 1673 25,97 b 9,66 7,90 80,45
10 16113 29,32 cd 9,55 10,28 74,20
11 16121 24,81 b 9,40 9,16 76,92
12 16122 29,11 cd 9,76 7,00 73,62

Легенда: a, b, c, d, статистически доказани разлики при P=0.05;

 

От данните в Таблица 1 и 2 е видно, че генотиповете с тъмен перикарп (червен до тъмно кафяв) са с по-високи стойности на суровия протеин (от 7,00 до 12,01%) и по-ниско съдържание на скорбяла (от 69,88 до 78,55%), докато генотиповете с по-светло оцветяване, съдържанието на суров протеин е по-ниско (от 6,25 до 11,42%), а съдържанието на скорбяла по-високо (от 75,56 до 80,45%). Прави впечатление, че от всички проучвани генотипове, мутантна линия М1(6282) се откроява с най-високо съдържание на протеин в зърното (12,01%) и най-ниско на скорбяла (69,88%). Установена е отрицателна зависимост (r = -0,448) между съдържанието на скорбяла и съдържанието на протеин в зърната на генотиповете сорго. Подобна зависимост е установена в експерименталната работа на Bressani and Tuna, (1992); Buffo et al., (1998); Wong et al., (2009); Mishraa et al., (2014).

На Фигура 1 са представени резултатите от количественото съотношение на изпуканите, полуизпуканите и неизпукани зърна при определяне пукливостта на различните генотипове сорго.

Фигура 1. Количествено съотношение (изпукани:полуизпукани:неизпукани) при определяне пукливостта на различни генотипове сорго

 

От фигурата е видно, че общият брой на получените пуканки (полуизпукани и изпукани зърна) варира в широк диапазон от 32,0% (линия № 1673) до 72,0% (при линия №16113), докато броят на полуизпуканите зърна варира диапазона от 8,7 до 50,0% при различните генотипове сорго. Установена е положителна корелационна зависимост между броя на пуканките и масата на 1000 броя семена (r = 0,831),  съдържанието на влага (r = 0,212) и суров протеин (r = 0,282) и отрицателна корелационна зависимост (r = -0,356) в зависимост от съдържанието на скорбяла (Таблица 3).

 

Таблица 3. Корелационни зависимости между някои показатели при сорго

 

Променливи Маса на 1000 семена, g Влага, % Суров протеин,% Скорбяла, % Пуканки, общ брой
Маса на 1000 семена, g
Влага, % 0,214
Суров протеин,% 0,640 0,060
Скорбяла, % -0,430 0,144 -0,448
Пуканки, общ брой 0,831 0,212 0,282 -0,356
Диаметър на пуканките, mm 0,420 0,102 0,218 -0,801 0,442

Количеството на получените пуканки зависи освен от броя им и от техния размер, изразен като процентно увеличение на диаметъра на зърната, вследствие разширяването на ендосперма при пукане (Фигура 2). Най-силно е разрастването на ендосперма при пукане на зърното (от 130,0 до 160,0%) при генотиповете с тъмно оцветяване на перикарпа (М1(6282), 16113 и 16122), докато при тези с бяло оцветяваване, разрастването на ендосперма е от 33,3% (при хибридна линия ВВО) до 90,1% (при линия 1643). Установено е, че относително по-големи пуканки са получени от генотиповете с по-ниско съдържание на скорбяла (r = -0,801) и по-голяма маса на 1000 семена (r = 0,420).

Фигура 2. Разрастване на зърното при пукане, %

 

Получените резултати могат да обяснят с генетични различия между отделните генотипове, тъй като сравненията са направени при конкретните условия и постановка на опита. При други условия (различни генотипове, начин на пукане, с или без навлажняване на зърното, начин и продължителност на съхранение на зърното и др.) резултатите ще бъдат различни, тъй като пукливостта се определя от комплекс от множество фактори.

С настоящото изследване, проведено с произволно подбрани генотипове и селекционни материали, се акцентира върху едно от качествата (пукливост) и приложението на зърненото сорго (за приготвяне на пуканки). Изследването на някои химични свойства на зърното и неговата пукливост са предпоставка за обогатяване на генетичното разнообразие и повишаване ефективността на селекционния процес при соргото.

 

Пуканки от царевица и сорго (тъмно и светло оцветяване на перикарпа на зърното)

 


Пуканки от сорго (тъмно оцветяване на перикарпа на зърното)

 


Вземете (Доживотен) абонамент и Подарете един на училище по избор!



***

Включи се в списъка ни с имейли – получаваш броеве, статии, видеа и всичко, което правим за популяризирането на науката в България.  

Еднократен (Вечен) абонамент​​

Списание “Българска наука” излиза в PDF и ePub и може да се изтегли и чете от компютър, таблет и телефон. Достъпа до него става чрез абонамент, а възможността да се абонирате еднократно позволява да можете да достъпите всички бъдещи броеве без да се налага никога повече да плащате за списанието.