Пролетен фестивал на науката: интервю с екипа на ОУ „Братя Миладинови“ – Сливен

В уикенда на 13-ти и 14-ти април „Пролетният фестивал на науката“ ще събере под общ знаменател учени и изследователи от различни сфери, технологични компании, бизнеси, организации, образователни институти, иновативни start-up-и, търсещи решение на технологични и научни проблеми, давайки им възможност да опитат на практика същността и постиженията на науката, които определят съществуването ни в днешния изтъкан от технологии свят. Това означава програма, пълна с демонстрации, експерименти, открити уроци и работилници в рамките на два дни.

Един от участниците на фестивала е екипът на ОУ „Братя Миладинови“ – Сливен.

Вижте какво разказаха те пред екипа на Апетит за образование чрез практика за избора си да се включат като изложител в „Пролетния фестивал на науката“:

Представете се с няколко думи: Как стартира проектът ви и докъде сте стигнали в момента? Кой стои зад кулисите?


РЕКЛАМА:

***

“Ние, можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за благото на неблагодарните. И сме направили толкова много с толкова малко, за толкова кратко време, че сме се квалифицирали да правим всичко от нищо.”

Едва ли някогашният секретар на Министерството на просвещението – професор Константин Иречек, е предполагал за нашето съществуване, но неговите думи определят нашата работа след повече от сто години. Какво сме ние? Екип от ентусиасти, екип от мечтатели, а може би всичко в едно – професионалисти. С този ентусиазъм започваме всяка учебна година, без да залагаме на големи очаквания. Но пък началото е празник, който споделяме с бивши учители, родители и гости, че дори и с малките палавници от детската градина.

Посочете пет кратки причини за избора си да се включите като изложител в „Пролетния фестивал на науката”.

Ние, учители, работещи в областта на природните и хуманитарни науки, знаем, че науката е навсякъде около нас, тя ни насочва към най-различни познания и според нас е абсолютно необходимо това да се случва още от детската градина. Децата се нуждаят от научни знания, за да познават:

  1. Какви процеси протичат в природата.
  2. Как се изградени веществата и телата.
  3. Защо трябва да познаваме причинителите на болести.
  4. Защо опазването чистотата на въздуха и на водата, на Земята, е задължение на всички нас.

Какви са планираните от вас активности по време на събитието и какво бихте искали да покажете на аудиторията, която ще бъде там заради вас?

За да обикнат децата науката и за да усвоят някои знания и практически умения, ние предлагаме серия от експерименти, които можем да извършим на открито и в които могат да участват и деца. По интересен начин да представим някои проблеми, свързани с контакта човек-природа. Две от нашите идеи са например:

  1.    Водата – изворът на живота.
  2.    Изграждане на екологично поведение у младите хора чрез използване на продукти, които не разрушават защитното „наметало“ на Земята – озоновият слой.

Какви са интересите на „вдъхновителите на познания“? Как решихте и сформирахте екип от професионалисти, с които да работите, обменяте идеи и опит?

Науката е интересна, красива и ние се стремим да поднесем знанието по любознателен и атрактивен начин, така че всяко дете, всяко желаещо дете, да получи част от тези знания. Интересното при нас е поднасянето на тези знания – не чрез лекция, не чрез книга, а чрез участие. Екипът ни е съставен от учители по химия,  биология, география, защото тези предмети имат един общ обект на изучаване – Земята и отношенията ѝ с хората.

Посочете причините, които според Вас са важни за развитието на младите в 21-ви век?

Младите хора да бъдат:

  1. Любопитни
  2. Отговорни
  3. Откриватели
  4. Да следват мисълта “Ние не сме наследили земята от дедите си, а сме я взели назаем от децата си” , защото човек съществува благодарение на взаимодействието си с природата и тази природа трябва да я пазим и предадем на следващите поколения.

През погледа на изложител, какви са очакванията Ви за фестивала? Искате да натрупате опит, да се запознаете с нови и иновативни хора като вас, споделящи една и съща мисия, или всичко взето заедно?

Когато свериш часовника си с колеги, усилията и работата те радват повече. Проектите, в които включваме желаещи ученици, ни сочат посоката на трудния път, който сме поели. Тук вероятно ние ще се докоснем до идеите на колеги, до полезни практики за работата ни, ще потърсим и креативното.

Оставете своето послание към родителите. Защо образованието е важно за техните деца. Смятате ли, че развитието на децата трябва да стартира от ранна детска възраст и защо?

Не е изненадваща идеята за участието ни в изложение с мотото – „Крадец на мечти“. Това е израз на нашето чувство към свободата, още една изява на мечтатели и на учители, търсещи интересното и различното. Това сме ние – търсещи, работещи, макар и в различни условия!

 


Европейска нощ на учените 2022 г.: