Търсене
Close this search box.

Проблемите с изкуствения интелект и научната дезинформация

Проблемите с изкуствения интелект и научната дезинформация

Проблемите с изкуствения интелект и научната дезинформация

Проблемите с изкуствения интелект и научната дезинформация


Направи дарение на училище!***

Текст: Радослав Тодоров

Появата и шеметният напредък на изкуствения интелект (ИИ) открива страшно много възможности пред нас и улеснения в нашата работа и дори в нашето ежедневие. Въпреки това много хора се страхуват от него и опасността той да им “открадне” работните места. Тези опасения са в известна степен преувеличени, тъй като на въпросните хора просто ще им се наложи леко да се преквалифицират и променят начина си на работа, като се научат да използват ИИ в качеството му на помагало. След което навярно ще установят, че той всъщност не е труден за употреба и само може да им бъде от огромна полза.

Проблем е по-скоро вече започналата тенденция, все по-често ИИ да бъде използван в помощ за всякакви дейности. В бъдеще това неминуемо ще доведе до зависимост от него при голяма част от хората в тяхната комуникация и вземането на решения. Което пък ще доведе до редуциране на критичното мислене и умението за разрешаване на проблеми у отделния индивид. 

Въобще ефектът от прекомерното използване на чатбот софтуери с ИИ, като ChatGPT, може да предизвика дехуманизация в комуникацията на хората, изолация и трудности с тяхната социализация, ако те станат твърде зависими от технологиите.


Разбери повече за БГ Наука:

***

Така че влиянието на ИИ върху нашето общество и живота ни може да бъде едновременно позитивно и негативно в зависимост от това как той ще бъде използван от нас.

Това с което ИИ обаче действително може да стане много вреден в най-скоро време, е възможността чрез него да се бълват много по-лесно и масово фалшиви новини и опасна дезинформация. Като при това той ще може да бъде много по-убедителен отколкото са в момента платените или просто недоброжелателни дезинформатори в интернет. А технологията вече е толкова напреднала, че в подкрепа на фалшивите новини ИИ може лесно да генерира невероятно реалистични снимки и цели видеа на събития, изказвания или действия на различни хора, които всъщност никога не са се случвали.

Практически няма как да предотвратим използването му за подобни злонамерени цели, тъй като както казахме ИИ е просто инструмент в ръцете на хората, включително и в тези на злонамерените.

Цялата статия, както и много други, можете да прочетете в новия Брой 167 на списанието.


Вземете (Доживотен) абонамент и Подарете един на училище по избор!***

Включи се в списъка ни с имейли – получаваш броеве, статии, видеа и всичко, което правим за популяризирането на науката в България.  

Еднократен (Вечен) абонамент​​

Списание “Българска наука” излиза в PDF и ePub и може да се изтегли и чете от компютър, таблет и телефон. Достъпа до него става чрез абонамент, а възможността да се абонирате еднократно позволява да можете да достъпите всички бъдещи броеве без да се налага никога повече да плащате за списанието.