Пробив в тестовете на ваксина против Covid-19 – Всички 45 ваксинирани са придобили антитела

Изображение: © Shutterstock

 

Експериментална ваксина срещу Covid-19, на биотехнологичната компанията Moderna, показа обещаващи резултати още през ранния й тестов период върху 45 пациенти, според публикуваните резултати в The New England Journal of Medicine.

 

След приемането на две дози от ваксината, означена като mRNA-1273, всичките тествани пациенти са развили така наречените антитела, които блокират вируса да инфектира клетките. Нивата на развитите антитела, при участващите в теста, са над средното ниво на тези наблюдавани при вече излекувани от Covid-19 пациенти. Или с други думи – изглежда са достатъчни за да неутрализират вируса.


РЕКЛАМА:

***

Резултатите от тази ранна Фаза 1 на тестовете потвърждават ефективността и от първите резултати, получени през май, които тогава още не бяха публикувани в рецензиран журнал.

 

Ваксината, която се разработва в партньорство с американските национални здравни институти, беше първата, тествана върху хора в САЩ. Компанията вече е навлязла в по-напреднала фаза по изпитване на ваксината, известна като Фаза 2, и планира да започне голямо проучване през Фаза 3 с 30 000 участници на 27 юли, според The New York Times.

 

Настоящото проучване включва ваксинирани пациенти на възраст от 18 до 55 години, от Сиатъл и от Атланта. Участващите са били разделени в три групи (с по 15 души във всяка) и им е била дадена ниска (25 микрограма или µg), средна (100 µg) и висока доза (250 µg).

 

От наблюденията дотук ваксината изглежда е безопасна и като цяло се понася добре от пациентите, въпреки че повече от половината от тях имат някои странични ефекти, включително умора, втрисане, главоболие, мускулни болки и болка на мястото на инжектиране. Но тук е добре да припомним, че много от същите тези нежелани реакции се наблюдават и при ежегодното изследване на грипа. Някои от пациентите в групите със средна и висока доза са получили треска след втората инжекция. Треската също може да бъде страничен ефект от ваксина против грип, макар и рядко.

 

Един от участниците в групата, приела високи дози, е развил „тежка“ температура от 39,4°C. Този човек също така е чувствал гадене, леки главоболия и епизод на припадък, но ден и половина след това вече се чувства по-добре, според The Los Angeles Times.

 

Данните за страничните ефекти и имунният отговор, наблюдавани в това проучване, помогнаха на изследователите да прецизират дозата на ваксината, която да бъде използвана при тестовете във Фаза 2 и Фаза 3. През Фаза 2 ще бъдат изпробвани дози от 50 µg до 100 µg, а през Фаза 3 проучването се очаква да тества дозата от 100 µg, допълват авторите.

 

Очаква се проучването на Фаза 3 да приключи до октомври, но може и да е необходимо повече време, за да се докаже, че ваксината е безопасна и ефективна, според The New York Times. Това в идеалния случай, но изследователите се надяват да докажат поне, че хората, приели ваксината, са по-малко склонни да развият Covid-19. А най-бързият начин за това може да бъде тест на ваксината в „горещи точки на коронавируса“, съобщават още от Times.

 

Източник: livescience

Превод: Радослав Тодоров


Европейска нощ на учените 2022 г.: