Пробив в отключването на генетичния потенциал на океанските микроорганизми

 

Водорасли по морски лед. Снимка: University of East Anglia

 

Учените направиха голям пробив в разработването на способ за генно модифициране на едни от най-важните океански микроорганизми на планетата. Международният проект, съвместно ръководен от учени от Университета Източна Англия (UEA) във Великобритания, разгръща потенциала на най-големия неизползван генетичен ресурс за разработване на био продукти, като нови антибактериални, антивирусни, антипаразитни и противогъбични съединения.


РЕКЛАМА:

***

Океанските микроби регулират глобалните цикли на въглерод и основни хранителни вещества като азот и фосфор. Въпреки тяхното огромно значение, правителствените и промишлени средства за финансиране все още се използват предимно за научни изследвания и разработки на не-морски организми. Отчасти това се дължи на липсата на осведоменост за значението на морските микроби, ограниченото разбиране на тяхната биология, както и трудностите при достъпа до тях и серийната им експлоатация.

Отделно това изисква инструменти за генна манипулация, които не са лесно пригодими за много от важните в екологично и биотехнологично отношение групи морски микроорганизми. Каквито са например протистите, притежаващи субклетъчна структура, подобно на растенията и животните. Но за разлика от тях, те са едноклетъчни и със забележително разнообразие. Някои са представители на видове, от които произхождат сложните форми на живот на сушата, други като фотосинтетичните протисти, наречени фитопланктон, допринасят почти толкова много за глобалната годишна фиксация на въглерода, колкото сухоземните растения.

Цялата статия можете да прочетете в новия брой 133 на списанието. Изтеглете броя с абонамент за 2,50 лв. на месец. ВИЖ ПОВЕЧЕ ТУК >>

Абонаментът за списанието помага за развитието на целия проект, като получавате в рамките на една година над 11 броя и достъп до уникално съдържание, което е достъпно само за тези от вас, които са се абонирали: научете повече тук.  

 

 

Източник: sciencedaily
Превод: Радослав Тодоров

 


Европейска нощ на учените 2022 г.: