Прилепите могат да създават приятелства

Кръвосмучещите прилепи (Desmodus rotundus) са известни като доста кръвожадни, но едно ново проучване осветли и една тяхна мила и дружелюбна черта – те могат да установяват приятелски връзки докато са държани в плен, които се запазват и след като бъдат пуснати на свобода.

За да научат повече за тази страна от характера им, учените проучват поведението на женски кръвосмучещи прилепи,  които често споделят помежду си храна (обикновено кръвта на добитък). За целта екипът изследователи задържат в плен 17 прилепи от дива колония заедно с потомствата им за период от  близо 2 години. На определени интервали от време отделят от групата отделни прилепи и ги лишават от храна между 26 и 28 часа. Когато ги връщат при останалите, анализират как групата ги обгрижва, споделяйки с гладните си другарки вече  частично смляната храна. С течение на времето, някои от прилепите изглежда създават „приятелства“ като се редуват да се грижат едни за други и да споделят храната си.

В края на експеримента изследователите  екипират прилепите с мънички предаватели и ги освобождават, за да се присъединят към съществуваща колония, обитаваща изсъхнало кухо дърво. Междувременно 27 диви прилепи от тази колония също са снабдени с предаватели, с помощта на които да могат да се наблюдават социалните им взаимодействия в продължение на 8 дни.

Авторите на изследването разкриват пред Current Biology, че много от вече създалите „приятелства” прилепи демонстрират лоялност към своите другарки от пленничеството и предпочитат да се движат заедно с тях вместо сред стотиците други диви прилепи.

Все пак не всички приятелства оцеляват. Някои се разпадат, особено приятелства между прилепи, които първоначално са били диви, и такива, родени в лабораторията. Освен това се оказва, че повечето от родените в плен прилепи избират да се заселят извън дървото, а някои носели следи от ухапвания и белези от битки с други прилепи, което предполага, че те не са били приети в колонията на дивите прилепи. Само след 6 дни всички родени в плен прилепи напуснали кухото дърво и се отправили към други местообитания.


РЕКЛАМА:

***

 

Превод: Елена Страхилова

Източник: Sciencemag.org


Европейска нощ на учените 2022 г.: