Преосмисляне на емоционалните и психологическите травми

Преосмисляне на емоционалните и психологическите травми

Преосмисляне на емоционалните и психологическите травми

Преосмисляне на емоционалните и психологическите травми


Направи дарение на училище!***

 

Освен болестите и смъртните случаи, причинени от covid-19, много психолози предупредиха, че пандемията и социалната изолация са силни предпоставки за криза на психичното здраве, като се прогнозира, че случаите на посттравматично стресово разстройство ще нарастват.

Често използваме думата „травма“, за да обозначим силно стряскащо събитие или преживяване – като например сексуално насилие или опустошително природно бедствие. Важно е да разберем разликата между по-често срещаните преживявания, които причиняват силен стрес и тревожност, и травматични събития, които са неразбираеми за нас и могат да имат значително, дългосрочно въздействие върху качеството ни на живот и благополучието ни.

Травматичните събития и преживявания могат да се случат мигновено и да бъдат неочаквани и шокиращи или да се развиват по-бавно с течение на времето, като например последиците от дълготрайно насилие или пренебрегване. Така или иначе, травмата се разпознава по начина, по който засяга способността ни да функционираме в ежедневието и начина, по който разклаща основополагащите вярвания и оформя чувството ни за безопасност в света около нас. Травмата може да ни накара да почувстваме живота си поразителен и неуправляем. Колкото и трудно да е, важно е да знаем, че с правилната подкрепа и стратегии за справяне можем да преодолеем тази болка и нейното въздействие върху живота ни.


Разбери повече за БГ Наука:

***

Емоционалната и психологическата травма са резултат от изключително стресиращи събития, които разбиват чувството ни за сигурност, карайки ни да се чувстваме безпомощни в един опасен свят. Психологическата травма може да ни накара да се борим с неприятни емоции, спомени и тревожност, които не изчезват. Това също може да ни накара да се чувстваме вцепенени, изключени и неспособни да се доверяваме на други хора.

 

 

Травматичните преживявания често включват заплаха за живота или безопасността, но всяка ситуация, която ни кара да се чувстваме претоварени и изолирани, може да доведе до травма, дори ако не включва физическа вреда. Не обективните обстоятелства определят дали дадено събитие е травмиращо, а нашето субективно емоционално преживяване на събитието. Колкото по-уплашени и безпомощни се чувстваме, толкова по-вероятно е да бъдем травмирани.

 

Видове психологически травми

Емоционалната и психологическа травма може да бъде причинена от еднократни събития, като злополука, нараняване или насилствено нападение, особено ако е било неочаквано или се е случило в детството. А също и от постоянен, безмилостен стрес, като живот в квартал, изпълнен с престъпления, борба с животозастрашаваща болест или преживяване на травматични събития, които се случват многократно, като тормоз, домашно насилие или пренебрегване в детството.

Често травмите са резултат и от пренебрегвани причини, като операция (особено през първите 3 години от живота), внезапна смърт на някой близък, разпадане на значима връзка, унизително или дълбоко разочароващо преживяване, особено ако някой е бил умишлено жесток.

Цялата статия, както и много други, можете да прочетете в новия Брой 158 на списанието.


Вземете (Доживотен) абонамент и Подарете един на училище по избор!***

Включи се в списъка ни с имейли – получаваш броеве, статии, видеа и всичко, което правим за популяризирането на науката в България.  

Еднократен (Вечен) абонамент​​

Списание “Българска наука” излиза в PDF и ePub и може да се изтегли и чете от компютър, таблет и телефон. Достъпа до него става чрез абонамент, а възможността да се абонирате еднократно позволява да можете да достъпите всички бъдещи броеве без да се налага никога повече да плащате за списанието.