Търсене
Close this search box.

Предстои второ издание на Лятната школа по науките за Космоса и Земята „Проф. Марин Бъчеваров“

Предстои второ издание на Лятната школа по науките за Космоса и Земята „Проф. Марин Бъчеваров“

Предстои второ издание на Лятната школа по науките за Космоса и Земята „Проф. Марин Бъчеваров“

Предстои второ издание на Лятната школа по науките за Космоса и Земята „Проф. Марин Бъчеваров“


Направи дарение на училище!***

 

Катедра „Астрономия“ към Физическия факултет на СУ „Св. Кл. Охридски“ организира Лятна школа по науките за Космоса и Земята „Проф. Марин Бъчеваров“ от 12 до 21 юли 2023 г. в Осоговската планина. 

Това е второто издание на лятната школа за ученици с интерес към астрономия, метеорология или геофизика. В програмата са предвидени разнообразни наблюдателни задачи, които ще се осъществят под ръководството на професионални астрономи с помощта на над 15 телескопа, като участниците се разпределят на малки групи. Предвидени са както наблюдения с професионални астрономически цифрови камери, така и с фотоапарати, а също и визуални наблюдения с телескопи. В дневните часове ще се провеждат наблюдения на слънчевата активност, ще се извършат метеорологични измервания, като същевременно е предвидена и богата лекционна програма с демонстрации.

Школата ще се проведе в хотел „Три Буки“, който е разположен на 1570 метра надморска височина и е достатъчно отдалечен от светлинното и прахово замърсяване от населени места. Небето над местността е изключително подходящо, тъмно и чисто за провеждане на астрономически наблюдения.


Разбери повече за БГ Наука:

***

 

 

Кандидатстването за участие в школата е в два кръга, като местата са ограничени и са достъпни само за ученици в 9, 10 или 11 клас на текущата учебна година (2022/2023). Първият кръг е отворен от 20 март до 28 април включително, необходимо е попълването на кратък въпросник, достъпен тук.

Допуснатите до втори кръг участници ще бъдат уведомени на предоставения от тях e-mail с дата, час и повече информация за формата на протичането му.
Таксата за участие е в размер на 600 лв. бруто и ще се приема по банков път след окончателно одобрение на кандидата, запознаване с Правилника на Школата и попълнена Декларация за съгласие от родителя/настойника. Таксата включва пълен пансион за периода на Школата (закуска, обяд, вечеря, нощувка). Допълнително организаторите осигуряват още транспорт за участниците от София до хотел „Три Буки“ и обратно, ползване на материално-техническа база, жива охрана на наблюдателната площадка и застраховка.

За повече информация – тук

 


Вземете (Доживотен) абонамент и Подарете един на училище по избор!***

Включи се в списъка ни с имейли – получаваш броеве, статии, видеа и всичко, което правим за популяризирането на науката в България.  

Еднократен (Вечен) абонамент​​

Списание “Българска наука” излиза в PDF и ePub и може да се изтегли и чете от компютър, таблет и телефон. Достъпа до него става чрез абонамент, а възможността да се абонирате еднократно позволява да можете да достъпите всички бъдещи броеве без да се налага никога повече да плащате за списанието.