Предизвикателствата в медицината: Раковите заболявания

Предизвикателствата в медицината: Раковите заболявания

Предизвикателствата в медицината: Раковите заболявания

Предизвикателствата в медицината: Раковите заболявания


Направи дарение на училище!***

 

Статията е по видеоматериал на Българска Наука с проф. д-р Радостина Александрова.

 

Раковите заболявания са на второ място, след сърдечносъдовите, като причина за настъпване на смърт и трайно инвалидизиране. Те са съвкупност от повече от 200 различни заболявания и въпреки, че са с много общи характеристики помежду си, има разлика в появите и начина на диагностика и лечение при различните видове. Броят на хората, които са научили, че имат такава диагноза, само за 2020 г., е 19.3 милиона души, а 9.96 милиона са загубените човешки животи.


Разбери повече за БГ Наука:

***

Ракът е едно състояние, при което в дадена част от организма клетките започнат да се делят абсолютно безконтролно. По принцип в нашето тяло има много строг баланс между деленето на клетките и клетъчната смърт и нарушаването на този баланс води до проблеми. При започналото безконтролно делене тези злокачествено трансформирани клетки, търсейки поле да се настанят, много агресивно навлизат в съседните тъкани и органи, като не просто ги изтласкват, но буквално ги разрушават. А също така се разпространяват и сред по-далечни тъкани и органи – т. нар. метастазиране, което е една от основните причини за настъпването на смърт при раковите заболявания. 

Защо обаче тези клетки излизат от контрол и започват да се държат толкова агресивно?

Това което учените разбраха за рака е, че той е заболяване на генома. Тоест клетката претърпява една първоначална мутация, с която вече тя започва да се дели безконтролно, губейки връзка с необходимостите на организма. С времето се натрупват нови и нови поколения такива клетки, които тъй като са генетически нестабилни натрупват още мутации. Оцеляват онези ракови клетки, които са най-приспособими към средата, а това впоследствие увеличава способността им да придобият устойчивост към прилаганата терапия.

 

 

Затова не бива да ни учудва, че лечението на раковите заболявания е комплексно, то включва различни подходи, включително оперативна намеса, лъчетерапия и лекарствена терапия. Последната почти винаги е комбинация от два или повече медикамента и те имат различен механизъм на действие. Идеята е, че ако в тумора вече има клетки, които са устойчиви към действието на единия от тях, то другият да може да ги атакува. 

Казано с други думи всеки злокачествен тумор представлява една строго индивидуална система. Той е съставен от различни популации клетки с различни характеристики. И ако дори двама души на една и съща възраст, от един и същи пол имат еднакви диагнози в един и същи стадии, туморите при тях всъщност не са напълно еднакви. Това се дължи на хетерогенността на раковите клетки.

Честотата на раковите заболявания се увеличава с напредването на възрастта. Причините са две, първо защото с остаряването намалява способността на нашия организъм да открива грешките и да ги поправя, натрупват се генетични и епигенетични изменения. Освен всичко останало имунната система също старее, а раковите клетки изключително майсторски успяват да бягат от имунния отговор и използват най-различни стратегии за да го избегнат. 

Причините толкова дълго да се борим с тези заболявания и все още да не сме открили универсално лечение за тях, се дължи на невероятната пластичност на раковите клетки – те непрекъснато се променят и това им дава адаптивност.

По ирония на съдбата в самия тумор условията са доста неблагоприятни за раковите клетки. Това е така понеже те много бързо се делят, той расте и въпреки, че вътре в него се изграждат нови кръвоносни съдове, които да го снабдяват с кръв, кислород и хранителни вещества, те винаги са в изоставане в сравнение с неговия растеж. Освен това те са създадени набързо (процес на неоангиогенеза), не са съвършени и това, което е характерно за тях е, че са дефектни, с по-висока проницаемост на стените и т.н. Така че на раковите клетки в тумора им е писано да живеят в едни условия, в които няма да им достигат кислород и хранителни вещества, ще бъдат в неблагоприятна кисела среда, заради киселото ph, ще има некротични процеси – въобще една много негостоприемна среда. Но именно тази неблагоприятна среда, в която оцеляват само най-приспособимите, създава клетки, които в хода на туморната прогресия стават все по-трудни и по-трудни за атакуване.

Освен всичко друго раковите клетки не са чужди на организма, каквито са например вирусите, това са си наши собствени, човешки клетки, макар и видоизменени и съответно на имунната система ѝ е трудно да ги разпознае като враг.

Въпреки всички тези предизвикателства, благодарение на усилената работа на хиляди учени от целия свят, през последните десетилетия ние научихме наистина много, макар и далеч не всичко, за биологията на туморите и тяхното поведение. Научихме изключително много за причините, които стоят в основата на този процес. Отбелязахме огромен напредък и във възможностите за диагностика, превенция и лечение.

Ключов момент е това, че колкото по-рано биват диагностицирани злокачествените тумори, толкова по-голям е шансът те да бъдат успешно лекувани. Може би ще се учудите, но в момента на света живеят милиони хора, които са преминали през това заболяване, излекувани са и вече водят съвсем нормален живот.

По данни на СЗО между ⅓ и ½ от раковите заболявания могат да бъдат предотвратени с избягване на рисковите фактори и с прилагане на всички вече научно доказани методи за превенция. За целта се препоръчва повече физическа активност, чист въздух, повече плодове и зеленчуци в менюто, поддържане на здравословно телесно тегло, също така избягване на прекомерната употреба на алкохол, неупотреба на тютюневи изделия, неизлагане на силна ултравиолетова светлина, против каквато винаги трябва да се използват слънцезащитни средства. 

Само за 2018 г. 13% от случаите на ракови заболявания са се дължали на инфекциозни агенти. Става дума за онкогенни инфекциозни агенти, най-често това са хеликобактер пилори, вирусът на хепатит B и С и човешките папиломни вируси.
От хеликобактер пилори са инфектирани може би повече от половината жители на планетата. В огромния брой от случаите той може да не създаде никакъв проблем, но в някои може да доведе до развитие на язва и увеличава риска от рак на стомаха. Добрата новина тук е, че той може да бъде лекуван с антибиотици. Що се отнася до хроничните форми на хепатит, те биха могли да доведат до цироза и биха могли да повишат риска от рак на черния дроб. Вирусът на хепатит С също може да бъде успешно лекуван, а хепатит В е директно включен в имунизационния календар и неслучайно. Разполагаме с ваксина и против човешките папиломни вируси, които свързваме основно с рак на шийката на матката. От скоро у нас е наличен и 9-валентният вариант на ваксината, който предпазва от 9 различни типа човешки папиломен вирус, включително и високорискови.

Цялата статия, както и други подобни, можете да прочетете в Брой 168 на списанието.


Вземете (Доживотен) абонамент и Подарете един на училище по избор!***

Включи се в списъка ни с имейли – получаваш броеве, статии, видеа и всичко, което правим за популяризирането на науката в България.  

Еднократен (Вечен) абонамент​​

Списание “Българска наука” излиза в PDF и ePub и може да се изтегли и чете от компютър, таблет и телефон. Достъпа до него става чрез абонамент, а възможността да се абонирате еднократно позволява да можете да достъпите всички бъдещи броеве без да се налага никога повече да плащате за списанието.