Преброяване на пингвините

Как популациите на пингвините реагират на изменението на климата? Сега имате възможността да помогнете на изследователите да разберат.

 

Следващият път, когато се мъчите да заспите, опитайте да броите пингвини вместо овце.

Това би могло да помогне да разберем как са засегнати птиците от съвременните заплахи като изменението на климата.

Том Харт от Оксфордския университет и колегите му непрекъснато правят снимки на пингвини чрез мрежа от около 140 дистанционни камери, поставени в Антарктида. Така че се натрупват много повече изображения, отколкото изследователите могат да обработят сами. 


РЕКЛАМА:

***

Затова Харт и екипът му създадоха проект, наречен Penguin Watch. Чрез сайта penguinwatch.org можете да се присъедините към повече от 1 милион граждани доброволци, които са участвали до момента и да помогнете на екипа, като прелиствате снимки онлайн и щраквате, навсякъде където забележите пингвин.

Ще бъдете помолени да маркирате възрастни пингвини, пилета и яйца на изображенията, като кликнете върху центъра на всеки от тях. Много хора казват, че намират това за забавно и дори за изненадващо пристрастяващо.

Можете също така да наблюдавате и други морски птици, които могат да се появят, и да ги маркирате за изследователите, за да ги идентифицират по-късно. 

В допълнение към предоставянето на улики за това как тези животни се държат и взаимодействат с променящата се среда, вашата работа също ще помогне на екипа да изпробва изкуствен интелект, което все повече позволява на групата да автоматизира оценката на картината. 

„Засега автоматизирахме около половината от нея“, казва Харт. Екипът все още разчита много на доброволците, особено за да помогне да се забележат необичайни неща, като например нови видове, допълва той.

Харт и неговите колеги редовно посещават Антарктида и други места за размножаване на пингвини в южното полукълбо, за да правят снимки с летящи дронове и да събират фекалии на пингвини, които след това анализират в лабораторията, за да получат по-нататъшна информация.

Ранните резултати от проекта разкриват някои от предизвикателствата, пред които са изправени различните популации пингвини, когато тяхната среда се променя. Наводняването на гнезда, например, може да пречи значително за оцеляването на яйцата и пилетата. 

В скорошно проучване Харт и неговият екип установиха, че тежките снежни условия се припокриват с намаляване на броя на пилетата при субантарктическите пингвини.

Топенето на леда в Антарктида също представлява заплаха. 

„На Антарктическия полуостров пингвините на Адели (Pygoscelis adeliae), както и антарктическите пингвини (Pygoscelis antarcticus) се справят много трудно“, казва Харт. Популациите от любители на леда като пингвините на Адели и антарктическите пингвини вероятно ще продължат да намаляват, казва още той, също като субантарктическите пингвини, които предпочитат среда с по-малко морски лед и по-открити скали, в каквато могат да се справят по-добре.

 

Penguin Watch и други изследователски усилия трябва да помогнат да се даде по-ясна представа за това как отделните колонии реагират на изменението на климата, както и на други видове натиск като риболов на крил в Южния океан. 

„Едва сега започваме да отговаряме на тези големи въпроси“, казва Харт.

 

Източник: New Scientist Magazine

Превод: Радослав Тодоров


Европейска нощ на учените 2022 г.: