Праисторическо водно чудовище се оказа с размерите на половин автобус

Праисторическо водно чудовище се оказа с размерите на половин автобус

Праисторическо водно чудовище се оказа с размерите на половин автобус

Праисторическо водно чудовище се оказа с размерите на половин автобус


Направи дарение на училище!***

Ново проучване установи, че една от най-големите древни риби в историята, известна като Dunkleosteus, всъщност не е била колкото цял автобус, както се смяташе до преди.

 

Древната риба Dunkleosteus terrelli, наречена накратко „Дънк“, е била една от многото суперхищници, които са плували из океаните през Девонския период (преди 419 милиона до 358 милиона години). Масивната “бронирана” риба е имала подобни на острие челюсти, които са можели да се затворят със силата от 3600 килограма. Първите фосили на D. terrelli са открити преди 150 години по бреговете на езерото Ери близо до град Кливланд (САЩ), а най-големият известен екземпляр се намира в колекциите на Природонаучния музей в Кливланд.

За разлика от съвременните риби, които имат скелети от хрущял или кост, D. terrelli е имала костелив и брониран череп, прикрепен към скелет от хрущял, с височина 85 см. 

Проблемът идва тук – само черепите на тези същества са вкаменени и запазени, така че ранните изследователи са изчислявали размера на тази риба от връзката между размера на черепа на акула и дължината на тялото ѝ. През следващите 150 години D. terrelli ще се превърне в местна палеонтологична икона и дори ще стане официалната праисторическа риба на щата Охайо, но въпреки това много малко научна работа се фокусира върху нея Затова и за тези 150 години размерите на чудовището от водите е изчислено грешно.


Разбери повече за БГ Наука:

***

 

Така, по време на COVID-19 пандемията, за Ръсел Енгелман, докторант в университета “Кейс Уестърн” в Кливланд, Охайо, се оказва невъзможно да продължи работния си труд по изучаването на рибата. Сега обаче той има какво да каже.

„Всичко в биологията се влияе от размера на тялото“, казва той пред Live Science и добавя: „Опитах се да използвам някои от старите измервания и от биологична гледна точка те просто нямаха смисъл.“

Енгелман измерва размерите на черепите на различни риби и ги сравнява с пропорциите на тялото им. Така той установява, че размерът и формата на черепа са силно свързани с пропорциите на тялото.
“Вместо да е дълъг 9 метра, D. terrelli вероятно не е бил по-дълъг от 4 м”, пише Енгелман в проучването си, публикувано на 21 февруари в списание Diversity.

Сравнително късата глава на тази риба предполага, че тя е имала късо, широко тяло, по-скоро подобно на риба тон, отколкото на акула. Това доказва твърдението, че рибите с по-дълги черепи обикновено имат по-удължени тела, докато рибите с по-къси черепи имат по-къси тела.

От проучването става ясно, че ако има една поука от тази история за голямата риба, това е, че дори палео ихтиолозите могат да преувеличат размера на своя “улов” от време на време.

Превод Дейвид Георгиев
Източник:
http://www.livescience.com/


Вземете (Доживотен) абонамент и Подарете един на училище по избор!***

Включи се в списъка ни с имейли – получаваш броеве, статии, видеа и всичко, което правим за популяризирането на науката в България.  

Еднократен (Вечен) абонамент​​

Списание “Българска наука” излиза в PDF и ePub и може да се изтегли и чете от компютър, таблет и телефон. Достъпа до него става чрез абонамент, а възможността да се абонирате еднократно позволява да можете да достъпите всички бъдещи броеве без да се налага никога повече да плащате за списанието.