Повечето хора не виждат как глобалното затопляне засяга живота им – и това е проблемът

Според скорошно проучване на Йейлския университет, 7 от 10 американци вярват в глобалното затопляне. Също така, 6 от 10 мислят, че то директно влияе на времето в САЩ. За сметка на това, едва един от трима казва, че лично е усетил ефектите му. „Никога няма да възприемете една заплаха сериозно, докато не осъзнаете факта, че вече сте засегнати от нея“, казва Heidi Cullen, главен учен от неправителствената организация Climate Central. Сега, през деветата година от създаването си, Climate Central представлява отчасти изследователски център, отчасти журналистически екип – необикновена смесица, опитваща се да постави глобалното затопляне в контекста на човешкото ежедневие.

Последният проект на организацията, World Weather­Attribution, идентифицира директни връзки между екстремните метеорологични условия и глобалното затопляне. Cullen и екипът ѝ създали програмата, след като осъзнали, че въпреки съществуването на инструменти, които да свързват тези събития със затоплянето, резултатите ставали ясни твърде късно, за да могат да навлязат в дискусията. Освен това, Cullen се притеснява от факта, че медийното покритие на такива бедствия и аномалии оперира на базата на значително остаряла информация. Според нея, медиите биха заявили, че не съществува  метод, с помощта на който да свържеш двете неща. „Техниката е налице“, казва тя. Затова тя се е заела да предостави обективни отговори. Изследователи от централата и от други институции по света обединяват информацията от климатични модели, наблюдения на място и диапазон от доказани научни трудове, с които да потвърдят техните отчети. Наскоро, нейният екип определи, че необикновено топъл месец февруари в щатите е 3 пъти по-вероятен феномен, поради глобалното затопляне.

Свързването на науката с живота на обикновените хора е нейното призвание, но не винаги е било така. През 2002, когато се занимавала с прогнозиране на продължителни суши в Националния Център за Атмосферни Изследвания в Болдър, Колорадо, продуцент от телевизионния канал за времето ѝ се обадил. Искали да наемат експерт по климата, който да излезе в ефир. Това се случи 4 години преди неудобната истина и много американци тепърва си отваряха очите за глобалното затопляне. „Струваше ми се като един наистина сюблимен момент“, казва Cullen. Опаковала си нещата и веднага заминала за Атланта.

Тя пристигнала на новата си позиция като пълен новак в сферата на комуникациите, несигурна как точно да представя сбито и ефективно научна информация. Предавала предложения за кратки сегменти на продуцентите, „а те клатели глави неодобрително“ заради сложния и жаргонно-натоварен език, който е използвала, спомня си тя.


РЕКЛАМА:

***

В крайна сметка, Cullen се превърнала в професионалист и така заслужила собствено седмично шоу. За някой, който е бил потопен толкова дълго във фрапиращата реалност на глобалното затопляне, тя е учудващо оптимистично настроена. „Хобито ми, да тренирам кучета водачи, ми дава сили да издържам на постоянните атаки на сегашната администрация. Четири години не са толкова много“, успокоява се тя.

Превод: Цветомил Семков

Източник: Popular Science


Европейска нощ на учените 2022 г.: