Ползите от стероидите при лечение на COVID-19 са потвърдени

Снимка: Компютърно изображение, създадено от Nexu Science Communication, заедно с Trinity College в Дъблин, показва модел, структурен представител на бетакоронавирус, който е типът на вируса, свързан с COVID-19, по-известен като коронавирус, свързан с настоящата пандемия, споделен с Reuters на 18 февруари 2020 г. NEXU Science Communication / чрез REUTERS

Излязоха пълни резултати от изпитанията с дексаметазон

Пълните резултати от голямо клинично изпитване базирано на случаен принцип( златният стандарт на тестовете) във Великобритания при изследване на стероидния дексаметазон потвърждават ползите от употребата му при пациенти с COVID-19, за които се намекваше в ранни открития миналия месец. Резултатите, публикувани в петък в New England Journal of Medicine, показават ползи за хората в напреднала или умерена фаза на заболяването. Като цяло 2,104 пациенти с COVID-19 са избрани на случаен принцип да получават дексаметазон и 4,321 да получават обичайни грижи. Четири седмици по-късно дексаметазон е намалил риска от смърт с 36% сред пациентите, които се се нуждаели от механична вентилация, когато са влезли в изследването, и с 18% сред тези, които са получавали кислород без механична вентилация. Лекарството не е подобрило оцеляването сред пациентите, които не използват кислород или механична вентилация. В редактирана извадка  д-р Х. Клифърд Лейн и д-р Антъни Фочи от американския Национален институт по алергия и инфекциозни болести заявиха, че резултатите показват решаващото значение на големи, добре проектирани, внимателно проверени, базирани на случаен принцип контролирани проучвания. Дори по време на пандемия, казват те,  когато може да е изкушаващо просто „да дадете шанс на всички терапии“, за да се подобрят резултатите на пациентите „, трябва да има по-малко дребни или неубедителни проучвания и повече проучвания като изпитването за дексаметазон.“ 

Имунните клетки могат да разпознаят коронавируса години по-късно

Изследователите в Сингапур не се притесняват, че антителата срещу новия коронавирус нямаляват бързо. По-важното е, казват те, че клетките на имунната система, наречени Т клетки и В клетки, „помнят“ вируса и могат да предизвикат имунен отговор. Както бе съобщено в сряда в списанието Nature, изследователите потърсиха „помнещи“ Т-клетки в 36 оцелели от COVID-19, 23 оцелели от коронавируса от 2003 г., причинил SARS, и 37 души, които не са имали нито едно от тези заболявания. Всички оцелели от COVID-19 имат Т клетки, които разпознават новия коронавирус. Оцелелите от SARS имат Т клетки, които помнят вируса от 2003 г. – и техните Т клетки също разпознават новия коронавирус. Освен това повече от половината от тези, които никога не са били заразени с нито едно от тези заболявания, са имали защитни Т-клетки, което предполага, че в миналото може да са се сблъсквали с други коронавируси и може да има някакъв съществуващ имунитет към новия коронавирус в общата популация. „Намираме, че настоящата дискусия за „намаляване на антителата“ е малко безсмислена,“ трима от изследователите са споделили на Ройтерс в съвместен имейл. „Важното е, че нивото на В и Т клетъчната памет остава да присъства, за да започне бързо ефективен имунен отговор, способен да спре разпространението на вируса“, ​​казва Антъни Таното Тан от Медицинско училище Duke-NUS, заедно с колегите Нина Льо Берт и Антонио Бертолети. Т клетките могат да убиват заразените клетки, за да забавят вируса, а също така помагат да се инструктират В клетките да произвеждат антитела, твърдят изследователите.


РЕКЛАМА:

***

Ниските нива на интерферон идентифицират висок риск от COVID-19

Ниските кръвни нива на един вид интерферон (IFN) могат да идентифицират пациенти с COVID-19 с висок риск от тежка пневмония и синдром на остър респираторен дистрес. Интерфероните са естествени протеини, които помагат на имунната система на организма да се бори с инфекцията. В проучване, публикувано в понеделник в списанието Science, изследователите установяват, че тежко и критично болните от COVID-19 пациенти са имали сериозно нарушение на производството на IFN тип I, перзистен вирус в кръвта и прекомерна възпалителна реакция. Те казават, че откритията подкрепят потенциалната стойност на третирането на тези пациенти в началото на лечението с IFN, комбинирано с противовъзпалителни лекарства или стероиди като дексаметазон при най-тежко болните хора. Те са открили също, че ниските плазмени нива на IFN тип I са наблюдавани преди пациентите да започнат да се влошават и да се нуждаят от интензивно лечение. „Нивата на циркулиращия тип IFN дори биха могли да характеризират всеки стадий на заболяването, като най-ниските нива се наблюдават при най-тежките случа“, се споделя в прес-съобщението на учените.

Сърдечна болест може да стои в основата на загадъчни кръвни резултати при пациенти със COVID-19

Тежките форми на COVID-19 засягат предимно белите дробове, но повишените нива в кръвта на тропонин – протеин, който се освобождава по време на сърдечно нараняване, също са чести. За да научат повече, кардиолози в Лондон са извършили сърдечно-съдови магнитно-резонансни сканирания при оцелели от COVID-19, които са имали поне леко повишени нива на тропонин, когато са били хоспитализирани. Сред 29те души без очевидна причина за повишен тропонин, като сърдечен удар например, те са открили два модела на миокардит или възпаление на сърдечния мускул. При пациенти с един модел сърдечната функция изглежда незасегната. Тези пациенти трябва да бъдат подложени на кардиологично изследване, за да се наблюдават евентуални потенциални последствия в дългосрочен план, е заявил д-р Дан Найт от Кралската свободна болница пред Reuters. Другият модел, наблюдаван при приблизително една трета от пациентите, е свързан с намалено кръвоснабдяване на сърцето или исхемична болест. Много пациенти от тази група „са имали съществено заболяване на коронарната артерия, което по-рано не е било известно, но е наложило по-нататъшно лечение“, което не би било предложено, ако нивата на тропонин не бяха изследвани, казва Найт. Основното послание, добавя той, е, че когато нивата на тропонин са повишени при пациенти с COVID-19 без видима причина, допълнителните изследвания може да разкрият недиагностицирана сърдечна болест.

Източник: REUTERS
Превод: Александър Георгиев


Европейска нощ на учените 2022 г.: