Ползата от науката в България. Част 4

Миналата година през септември бях поканен да посетя EUCYS в Дъблин, Ирландия. Благодарение на МОН бях единственият представител от България, който отразяваше събитието. Всички разходи ми бяха поети, включително и цялостен достъп до участниците, журито и церемонията по награждаване.

Но какво всъщност представлява EUCYS (EU Contest for Young Scientists)?

Това е инициатива, финансирана от програмата за наука на ЕС Хоризонт 2020, целяща да обедини млади изследователи и чрез конкурс да определи най-добрите. EUCYS е най-важният научен конкурс в Европа, тъй като всяка година участват ученици от над 40 държави от Европа и света. Правилата и условията винаги са еднакви, но домакинът на събитието всяка година е различен. Тази година домакин ще бъде София, което е голяма чест за държавата ни и научната общност тук.

Септември ще се превърне в месец на науката за столицата ни. Тук ще дойдат може би най-умните млади хора в света и ще показват своите научни проекти, като ще се състезават помежду си, а международно жури ще ги оценява. Не по-малко важно е и българското участие.

 


РЕКЛАМА:

***

Знаете ли за националния конкурс „Млади таланти“? Това е конкурс на МОН за ученици, които имат интерес към науката. Те се борят за наградите в „Млади таланти“, но най-вече за участие в EUCYS, тъй като последните няколко години винаги имаме участие, а и не малко награди сме получили.

Повече за „Млади таланти“ вижте във видеото:

 

Миналата година в EUCYS България беше представена с два проекта от трима участници – Ивайло Желев в категория информатика и проектът на Александър Шопов и Атанас Стефанов в категория астрономия. Младежите бяха много добре подготвени както от ръководителите си, така и от делегацията ни, която ги ескортираше.

 

 

Ивайло Желев, с научен ръководител доц. Станислав Харизанов, получи две награди за проекта Digital Image Denosing Based On Sphere-constrained Total Variation Optimization With An Additional Noise Component. Ивайло участва в най-големия конкурс за наука на предколежанско ниво, Intel ISEF, който се състоя във Финикс, Аризона през май 2019 г.,, а три месеца по-рано взе участие в международният форум за млади учени Swiss Talent Forum.

 

Александър Шопов и Атанас Стефанов, с научен ръководител Александър Куртенков, спечелиха наградата на JRC за проекта Colour Relations In Young Stellar Objects и ще посетят Испра през 2019 г.

 

Видео след награждаването на тримата българи.

Константин Делчев, заместник национален организатор на “Млади таланти” и човекът, който помага на участниците ни в EUCYS през последните години, изнесе презентация на събитието ни „Науката решава проблеми“, в което разказа за ползите от това да се занимават учениците в училище с наука.

 

Ще завърша само с това, че имаме много какво да покажем и благодарение на учените имаме успешни ученици, представящи се блестящо на научни конкурси по целия свят. Ползите от науката в България са необятни. Аз ще се опитам да ги покажа, доколкото успея, но зависи от нас да се интересуваме и знаем какво се случва тук в България.


Европейска нощ на учените 2022 г.: