Търсене
Close this search box.

Покана „Изкуственият интелект: към нов човешки ред?“ Френски институт

18 април (четвъртък) от 18.30 ч.

Френски институт в България, пл. Славейков 3

 

Лектор:

Проф. Жан-Мишел Бение, философ (Сорбона)

Доц. Васил Видински, философ, Софийски университет

В прикачения файл ще намерите представяне на участника и на дебата

Според палеоантрополозите човекът е рожба на съвместната еволюция на оръдието на труда и на речта. Но какво би се случило, ако техническите средства успеят да изместят речта с оправданието, че не може да бъде овладяна или че е непотребна? Цифровата култура, която нахлува във всички области на съвременния живот, заявява амбицията си да отстрани предполагаемите несъвършенства на езика благодарение на силата на изчислителните операции и алгоритмите. Какви перспективи се очертават пред човека, ако символната функция, която го различава от животните и роботите, му бъде отнета вследствие на изискванията на машините, с които си служи?

Жан-Мишел Бение
е френски философ, почетен професор в Университета Париж Сорбона, където създава магистърската програма „Издателски съвет и управление на цифровите знания“. Той е член на научния съвет на Института за висши изследвания в науката и технологиите.
Изследванията му засягат основно философския и етичния аспект на влиянието на науките и техниката в изграждането на индивидуалните и колективни представи и образи.

Васил Видински
е преподавател в катедра „История на философията“, СУ „Св. Климент Охридски“. Ръководител е на магистърската програма
„История и съвременност на философията“, член на East European Network for Philosophy of Science. Изследователските му интереси са в областите: философия на Новото време, философия на науката и философия на културата. Автор е на книгите „Ведрото на Нютон срещу дървото на Декарт. Въвеждане“ (2011), „Случайности. Историческа типология“ (2017) и др.

 

Моля, не пропускайте това (1 минута четене)

БГ Наука моли за вашата подкрепа. Ние сме организация с нестопанска цел и се борим за каузата да направим науката по-близка до хората, като създаваме статии, видеа, аудио материали и други видове полезно и лесно разбираемо съдържание, безплатно в интернет.

Нямаме реклами в сайта и може да се чете приятно и лесно. Това пространство е ваше. 

Не бъдете от тези 99%, които подминават това съобщение. Бъдете от хората, които искат промяна.

Направете услуга на себе си и подкрепете БГ Наука, като се абонирате за 9 лв. на месец за сп. „Българска наука“

Ако можете да си позволите по-голяма сума може да направите Еднократен/Вечен абонамент за БГ Наука или да направите дарение към “Сдружение Форум наука” за повече безплатно полезно научно съдържание на български език. Повече тук >>

Включи се в списъка ни с имейли – получаваш броеве, статии, видеа и всичко, което правим за популяризирането на науката в България.  

Еднократен (Вечен) абонамент​​

Списание “Българска наука” излиза в PDF и ePub и може да се изтегли и чете от компютър, таблет и телефон. Достъпа до него става чрез абонамент, а възможността да се абонирате еднократно позволява да можете да достъпите всички бъдещи броеве без да се налага никога повече да плащате за списанието.