Погалете бебето, за да намалите болката

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Изследователи открили, че нежното галене на бебето изглежда намалява активността, свързана с усещането за болка, в неговия мозък. Резултатите се публикувани на 17 декември 2018 в Current Biology. Според тях лекото галене на бебето с определена скорост – по-точно с 3 сантиметра в секунда – може да осигури ефективно облекчаване на болката при провеждане на неотменни медицински процедури, като взимането на кръв.

„Родителите интуитивно галят бебетата си с оптималната скорост“, казва старшият автор Ребека Слейтър, професор по педиатрия в Университета на Оксфорд, която е работила заедно с колеги от Ливърпулския университет Джон Мурс. „Ако се научим да разбираме по-добре невробиологичните механизми на техники като бебешкия масаж, ще можем да даваме на родителите по-добри съвети за това как да успокояват бебетата си.“

Слейтър и колегите ѝ измерили отговора към болка на новородените по време на взимане на кръв, като използвали електроенцефалография – техника, която отчита електрическата активност по повърхността на мозъка. Точно преди взимането на кръв един от учените леко галел с мека четчица кожата на половината от изследваните бебета.

Предишни разработки на Слейтър показват, че електрическата активност в мозъка на бебето се повишава веднага след взимането на кръв. Този модел на свързана с болката активност може да бъде понижена чрез приложение на местна упойка преди процедурата. Резултатите от последния експеримент на Слейтър показват, че електрическата активност породена от болката в мозъка на погалените бебета е понижена. Въпреки това, бебетата отдръпвали крайниците си от източника на болката.

Оптималната скорост на галене от 3 см в секунда съвпада с честотата, която активира клас сензорни неврони в кожата, наречени С-тактилни аференти, за които преди е демонстрирано, че понижават болката при възрастни. Досега не беше ясно дали този сензорен отговор се проявява при новородените или възниква с времето.


РЕКЛАМА:

***

„Може би С-тактилните аференти се активират при бебетата и бавното нежно галене предизвиква промени в мозъчната им активност“, казва Слейтър.

Тя допълва, че това явление изглежда полезно за практиката и може да обясни успокояващото действие на бебешкия масаж и практиката недоносените бебета да се долепват до кожата, за да се подобри връзката между тях и родителите им, както и с цел облекчаване на болката. Слейтър и екипът ѝ смятат да повторят експеримента с недоносени бебета, чиито сензорни пътища все още се развиват.

„Предишни изследвания показват, че докосването може да подобри връзката с родителя, да понижи стреса и при него, и при бебето, както и да съкрати престоя в болницата“, казва Следйтър. „Изглежда докосването има обезболяващ потенциал без риска от странични ефекти.“

Превод: Росица Ташкова

Източник: Science Daily

Статия от сп. „Българска наука и медицина“, бр. 11. Открийте всички статии от броя тук.