Подготовката на земята за добив на палмово масло причинява най-много щети на климата

Ново проучване установява, че при добива на палмово масло етапите, свързани с подготовката на земята за плантациите и растежът на младите растения, причиняват двойно повече щети на околната среда по отношение на парниковите газове отколкото зрелите насаждения.
Това е първото проучване, което изследва трите основни емисии на парникови газове през различните възрастови етапи на плантациите за палмово масло. Изследването е на учени от Нотингамския университет и е проведено в Северен Селангор в Малайзия. Публикувано е в списание Nature Communications.( https://www.nature.com/articles/s41467-020-14298-w)
Палмовото масло е най-консумираното и широко търгувано растително масло в света. Глобалното търсене се е увеличило над три пъти през последните осемнадесет години, от около 20 милиона тона през 2000 г. до над 70 милиона тона през 2018 г., а Малайзия се явява вторият най-голям производител в света.
Целият материал е достъпен само с Абонамент за сп.”Българска наука”.
Виж повече за Абонамента тук.