Петте най-пристрастяващи субстанции и това, което причиняват на мозъка ви

illegal-drugs.jpg

Кои са най-пристрастяващите наркотици? Според различните изследователи, за потенциала на едно вещество да бъде пристрастяващо може да се съди по отношение на вредата, която то причинява, цената му на улицата, степента, до която то активира допаминовата система в мозъка, колко приятна е употребата му според хората, степента на абстиненция и колко лесно човек се пристрастява, след като го опита.

Като се имат предвид различните мненията на учените, един от начините за класиране на пристрастяващите вещества е да се попитат експертите. През 2007 Дейвид Нът и колегите му помолили експерти по пристрастяването да направят точно това.

1. Хероин

Експертите класират хероина като най-пристрастяващото вещество, като му дават резултат 2,5 от максимален 3. Хероинът е опиат, който повишава нивото на допамин в „системата за възнаграждение“ в мозъка с до 200% при експерименталните животни. Освен това, хероинът е и опасен, тъй като дозата, която може да причини смърт е само пет пъти по-висока от дозата, необходима за „надрусване“.

Хероинът е класиран и като вторият най-вреден наркотик от гледна точка на вредата му върху употребяващите го, но и върху обществото. Пазарът на незаконни опиати, включително хероин, се оценява на 68 милиона долара в световен мащаб през 2009.


РЕКЛАМА:

***

2. Алкохол

Въпреки че е законен в САЩ и Великобритания, алкохолът е оценен като втората най-пристрастяваща субстанция. Алкохолът има много ефекти върху мозъка, но при лабораторни експерименти върху животни е установено, че той увеличава нивото на допамин в системата за възнаграждение с 40-360% – и колкото повече животните пият, толкова повече допаминовите нива се повишават.

Около 22% от хората, които са го пробвали, ще развият зависимост от алкохола в някакъв момент от живота си. СЗО е изчислила, че 2 милиарда души са използвали алкохол през 2002 и повече от 3 милиона души са починали през 2012, в резултат от увреждания, причинени от употребата му. Алкохолът е класиран като най-вредният наркотик и от други експерти.

3. Кокаин

Кокаинът директно пречи на предаването на съобщения от един неврон на друг в мозъка, което се осъществява от допамина. По същество, кокаинът не позволява на невроните да потиснат сигнала от допамина, което води до ненормално активиране на възнаграждаващите пътища в мозъка. При експерименти върху животни, кокаинът причинил повишаване на допаминовите нива повече от три пъти над нормалните. Смята се, че между 14-20 милиона души по света използват кокаин и че през 2009 търговията с кокаин носи около 75 милиарда долара.

Крекът е класиран от експертите като третият най-вреден наркотик, а кокаинът на прах е класиран на пето място. Около 21% от хората, които са опитвали кокаин, ще станат зависими от него в определен момент от живота си. Кокаинът е подобен на други пристрастяващи стимуланти, като амфетамин и метамфетамин – който се превръща в огромен проблем, тъй като става все по-широко достъпен.

4. Барбитурати

Барбитуратите са клас лекарства, които първоначално са били използвани за потискане на чувството за тревожност и като приспивателни. Те пречат на химическата сигнализация в мозъка, ефектът от което е да се „изключат“ различни области на мозъка. При ниски дози, барбитуратите предизвикват еуфория, но по-високите могат да бъдат летални, защото потискат дишането. Зависимостта към барбитурати е била често срещана, когато са били лесно достъпни с рецепта, но сега други лекарства ги заместват. Експертните групи са оценили барбитуратите като четвъртото най-пристрастяващо вещество.

5. Никотин

Никотинът е основната съставка на тютюна, водеща до пристрастяване. Когато някой пуши цигара, никотинът се абсорбира бързо от белите дробове и се доставя до мозъка. Въпреки че експертите са оценили никотина като 12-тото най-пристрастяващо вещество, има основания да се смята, че никотинът е един много мощен наркотик.

Повече от две трети от американците, които са опитвали цигари стават зависими от никотина в даден момент от живота си. По данни на СЗО през 2002 е имало повече от един милиард пушачи, тютюнът ще убива повече от 8 милиона души годишно до 2030. При експерименти с плъхове е установено, че никотинът води до повишаване на допаминовите нива в системата за възнаграждение с около 25-40%.

 

Превод: Росица Ташкова

Източник: http://www.iflscience.com/


Европейска нощ на учените 2022 г.: