Пет мита за кредитите, на които да спрете да вярвате

Въпреки че разполагаме с разнообразни и сигурни източници на информация на един клик разстояние, немалка част от обществото ни продължава вярва на митове за кредитите, разпространявани от уста на уста с една или друга цел. Това особено важи за бързите кредити, където истината е съвършено различна от обрисуваната в общественото пространство. Ще се опитаме да развенчаем петте най-разпространени мита и да отворим очите ви за истината, за да не поглеждате към кандидатстването за кредит със страх и очакване за попадане в измамни схеми или кредитна спирала. Вярвайки на неоснователни твърдения, вие се лишавате от възможностите, които кредитът ви предоставя за разрешаване на финансови, битови проблеми и подобряване на качеството на живот.

Мит 1 или страхът от измамни схеми, кражба на данни и попадане на нерегламентирана дейност.

Може би сте чували за страха на хората да се обърнат към небанкови финансови институции, тъй като не са сигурни в тяхната легитимност и действия. Считаме, че този мит произхожда от разказите за лихвари и последващи проблеми. Страхът е неоснователен, тъй като и небанковите финансови институции подлежат на регулация. Всички компании за потребителски кредити са регулирани от действащото законодателство и върху тях надзор осъществява БНБ. Ако фирмата е включена в регистъра на финансовите институции към БНБ, няма място за притеснения и колебания – правата и личните ви данни са защитени, а договорните условия – ясни и прозрачни.

Мит 2 или митът за „страшните“ лихви

Мнозина се притесняват да посегнат към бързите кредити, тъй като са чували, че сладкото удоволствие излиза солено заради високите лихви. Причината за съществуването на този мит е ГПР, по който някои хора си правят изводите. Годишният процент на разходите наистина е по-висок от този на потребителските или ипотечните заеми, но бързите кредити се връщат в рамките на дни до месец-два, поради което реалният лихвен процент, който ще платите, ще бъде много по-малък от ГПР. Простичък нагледен пример сочи, че при заемане на сума от 200 лв. за 30 дни ще върнете около 207 лв. въпреки внушителното ГПР от почти 50%. Не е толкова скъпо, колкото сте очаквали, нали?


РЕКЛАМА:

***

Мит 3 или страхът от затвора

Нямаме представа как се е зародил този мит, но най-страшното нещо, което може да ви се случи, ако не върнете кредита, е конфискуване на имущество. Макар и това да се случва изключително рядко, след дълги забавяния и изчерпване на всякакви други възможности за диалог и постигане на договореност с отпускащата институция. Кредитните спорове се решават в рамките на гражданското законодателство и не водят до затвор.

Мит 4 или задължителният поръчител

Със сигурност има кредити, при които се изисква такъв, но на пазара има и кредитни продукти, от които може да се възползвате, без да доказвате доход, без да превеждате заплатата си в определена банка и без поръчители и гаранти. Множество фирми за бързи кредити отпускат кредит до заплата без поръчител при отлични условия, удовлетворяващи нуждите ви.

Мит 5 или митът за достатъчните минимални вноски по кредита

Правейки само минимални вноски, сте принудени да погасявате нарастващи лихви. Когато има финансова възможност, внасяйте повече от минимално допустимата сума. Така спестявате излишни разходи.

Ако имате други неясни моменти и страхове, може да поговорите и да ги изчистите с кредитната институция, която е там, за да ви бъде в помощ.


Европейска нощ на учените 2022 г.: