Първите полуидентични близнаци, идентифицирани като такива по време на бременността

Близнаци от Брисбейн, момче и момиче, са едва втората в света идентифицирана двойка полуидентични близнаци и са първите, за които е установено, че са такива още по време на бременността.

„Изглежда яйцеклетката на майката е била оплодена едновременно от два сперматозоида от бащата, преди да се раздели“, казва проф. Фиск, който водил бременността на майката през 2014 г.

„При ултразвуковото изследване в шестата седмица от бременността установихме, че се наблюдават една плацента и разположение на амниотичните сакове, което показваше, че майката очаква еднояйчни близнаци. Но на 14-тата седмица установихме, че бебетата са от различен пол, което е невъзможно при еднояйчните близнаци.“

Еднояйчните близнаци се образуват след като една яйцеклетка е оплодена от един сперматозоид, но се разделя на две и близнаците са от един и същи пол и имат идентична ДНК. Както името подсказва, двуяйчните близнаци се развиват от две отделни яйцеклетки, всяка оплодена от един отделен сперматозоид.

Ако една яйцеклетка бъде оплодена от два сперматозоида, то се получават 3 комплекта хромозоми – един от майката и два от бащата. Това обикновено е несъвместимо с живота състояние и ембрионите обичайно загиват.


РЕКЛАМА:

***

Според лекарите, в случая с близнаците от Брисбейн, оплодената яйцеклетка изглежда е разделила на равни части трите комплекта хромозоми в групи от клетки, които след това са се разделили на две, създавайки близнаците.

Някои от клетките съдържали хромозоми от единия сперматозоид, а другите – от втория, благодарение на което близнаците споделят само определена част, а не 100% от бащината ДНК.

За полуидентични близнаци се съобщава за първи път през 2007 г. в САЩ. Близнаците влезли в полезрението на докторите, тъй като едното бебе било с неясен пол. При изследване на хромозомите на момчето и момичето, лекарите установили, че те са идентични по майчина линия, но споделят само около половината от бащиния генетичен материал.

Екипът на проф. Фиск провел анализ на данните за 968 разнояйчни близнаци и техните родители. Учените не открили други такива случаи сред тези данни, включително и при анализа на данните от мащабни изследвания на близнаци. Това означава, че събитието е изключително рядко, но все пак съществуването му трябва да се има предвид от лекарите.

Превод: Росица Ташкова

Източник: Michael T. Gabbett et al. Molecular Support for Heterogonesis Resulting in Sesquizygotic Twinning,The New England Journal of Medicine, 2019 DOI: 10.1056/NEJMoa1701313

Статия от сп. „Българска наука и медицина“, бр. 12. Открийте всички статии от броя тук.

 

ВЗЕМИ БРОЯ В MP3

и слушай всяка една статия, когато и където да си >>

 


Европейска нощ на учените 2022 г.: