Паметник на украинските воини загинали за Свободата на България във Варна

_C251259.jpg

http://image.nauka.bg/kul/pametnici/Ukrainski.voini/_C251257.jpg

 

Фотография: Благой Анев
Текст: Антоан Тонев

bgmonuments@gmail.com
www.monuments.bg

Паметникът, който представяме на Вашето внимание, се намира в Морската градина на град Варна и както става ясно от заглавието, е посветен на всички украински воини, загинали за Свободата на България. Тук, разбира се, става въпрос най-вече за украинските бойци, загинали по време на Руско-турската война от 1877 – 1878 година, но не само. В предходните векове украински бойци са участвали в редица военни акции против Османската империя. Тези акции дават надежда на българите, че рано или късно Османската империя ще бъде съкрушена и ще можем да извоюваме свободата си.


РЕКЛАМА:

***

 

 

http://image.nauka.bg/kul/pametnici/Ukrainski.voini/_C251259.jpg

Идеята за самия монумент е на генералния консул на Украйна във Варна – Негово превъзходителство Олег Барановски и датира още от 2002 година. Автори на проекта са арх. Станчо Веков, Кирил Янев и Радослав Радев. Паметникът е изключително интересен като наподобява християнски параклис, който обаче е без стени, а се крепи на 4 колони. В средата на символичния параклис е поставен монолитен каменен блок, върху който е гравиран следният надпис: „На украинските войни, загинали за Свободата на България. От българския и украинския народ” , като в долната страна на блока същият надпис е гравиран и на украински език, а най- отдолу стои надписът март 2006 година. На върха на параклиса е поставен православен кръст, като заедно с него общата височина на монумента достига 4 метра. Много рядко може да се види толкова красив и толкова нестандартен като замисъл и изпълнение паметник и прави чест на украинските дипломати и на българските автори на идеята, че са намерили най-удачния възможен начин да изразят почитта си към всички онези украински герои, загинали за свободата на България. Монументът има и много добре изградено осветление и вечер също привлича десетки минувачи, които се наслаждават на красотата и обаянието му. Изключително радостен факт е, че именно в България е открит първият паметник, свързан с Украйна, на целия Балкански полуостров. Това за пореден път доказва колко близки са отношенията между нашите две държави и колко общи неща имат българският и украинският народ. Заслужава си всеки гост на град Варна, докато се разхожда из Морската градина, да отдаде почит на тези знайни и незнайни украинци, отдали живота си заради българската кауза.
Нека само с няколко думи да споменем подвизите на украинските герои, воювали за Свободата на България и българите в различните исторически периоди. Първото сведение за украинци, сражаващи се срещу османците, се отнася за втория поход на крал Владислав III Ягело и по-конкретно за участието на украински контингенти в прословутата „Битка на народите”, разиграла се на 10 ноември 1444 година край Варна. За жалост битката е загубена от християнските войски и самият полско- унгарски крал намира смъртта си в нея, но фактът, че украински бойци се бият срещу османците още през XV век, не бива да бъде забравян. В следващите два века множество набези на украински и казашки войски от територията на днешна Украйна притесняват османските власти в областта на долното течение на река Дунав, като през 1610 година казаците дори успяват да превземат силно укрепената крепост Варна и да освободят множество пленници. Така, макар да не успяват да прогонят османците от Балканите, украинските бойци дават вяра на българското население, което осъзнава, че османците не са непобедими и че рано или късно ще се появи възможност да извоюваме нашата Свобода.
Тази възможност се открива след зверското потушаване на Априлското въстание и е заплатена с кръвта на хилядите герои и мъченици, презрели смъртта и изправили се голи, боси и невъоръжени срещу османците. Често единственото оръжие на българите е била вярата им в справедливостта на Делото и надеждата им за едно по-добро бъдеще, бъдеще, в което българите ще имат собствена държава. Много често, когато се връщаме към онези героични и съдбовни за народа ни години и по-конкретно към Руско-турската война от 1877 – 1878 година, си спомняме за подвига на българските опълченци и на руските и румънските воини, сражавали се рамо до рамо с нас срещу петвековния поробител. Често обаче забравяме, че Русия по онова време е огромна империя и в нейните войски са служели волжки българи, чуваши, представители на различните кавказки народи, естонци, финландци и украинци. Този списък разбира се може да бъде продължен още, но засега ще спрем до участието на украинските бойци, чиито прекрасен паметник можете да видите на представените снимки. Украински воини участват във всички етапи на войната и по всички направления, като най-паметно е участието на няколко пехотни полка от Полтавската губерния при сраженията около връх Шипка. Мнозина украинци загиват по време на войната, но саможертвата им не е напразна. Българският народ получава шанс да изгради своя собствена държава, а признателните българи винаги ще си спомнят помощта на своите украински съюзници и винаги ще почита паметта им. Може би най-подходящото място, където всеки от нас може да демонстрира своята признателност, е паметника на украинските воини във Варна.

http://image.nauka.bg/kul/pametnici/Ukrainski.voini/_C251258.jpg

http://image.nauka.bg/kul/pametnici/Ukrainski.voini/_C251260.jpg

http://image.nauka.bg/kul/pametnici/Ukrainski.voini/_C251261.jpg


Европейска нощ на учените 2022 г.: