Търсене
Close this search box.

Пакетираните, нарязани салати са идеална среда за салмонела

Пакетираните, нарязани салати са идеална среда за салмонела

Пакетираните, нарязани салати са идеална среда за салмонела

Пакетираните, нарязани салати са идеална среда за салмонела


Направи дарение на училище!



***

Сокът, който изтича от нарязаните листа, насърчава бактерията да се развива.

Забравената опаковка със спанак, погребана в задната част на хладилника, трябва да бъде хвърлена в боклука, вместо съдържанието ѝ да стигне до трапезата. Воднистите парченца листа, които се натрупва в дъното на салатната смес, са перфектното място за размножаване на бактерията салмонела, което може да доведе до разболяване, съобщават учени в издание на Applied and Environmental Microbiology.

Защо се получава така? Сокът, който излиза от нарязаните или повредени листа е причината. След пет дни в хладилника, дори малки количества растителен сок ускоряват растежа на салмонела. Бактериите се развиват със завидни темпове в пакета и се задържат трайно върху листата. Те са толкова упорити, че дори миенето на салатата не ги премахва.

Успешното развитие на салмонела в пакетираните салати означава, че е важно производителите да избягват бактериалното замърсяване от самото начало, а потребителите трябва да консумират зеленчуците, докато са пресни.


Разбери повече за БГ Наука:

***

Превод: Моника Драфилова

Източник: Science News


Вземете (Доживотен) абонамент и Подарете един на училище по избор!



***

Включи се в списъка ни с имейли – получаваш броеве, статии, видеа и всичко, което правим за популяризирането на науката в България.  

Еднократен (Вечен) абонамент​​

Списание “Българска наука” излиза в PDF и ePub и може да се изтегли и чете от компютър, таблет и телефон. Достъпа до него става чрез абонамент, а възможността да се абонирате еднократно позволява да можете да достъпите всички бъдещи броеве без да се налага никога повече да плащате за списанието.