Търсене
Close this search box.

Отпадъците от разрушени сгради се превръщат в бетон за нови сгради

Отпадъците от разрушените сгради се превръщат в нов бетон и се използват за направата на стабилни бетонни алтернативи, компоненти, спестяващи енергия и изолационен аерогел.

Екип от изследователи установи, че бетонът може да се представи също толкова добре, ако три четвърти от съдържанието му е рециклирано.
Бетонът е направен от гранулирани материали като пясък и натрошен камък – известни като инертни материали – свързани помежду си с циментова паста. Циментът има висок въглероден отпечатък поради химията в неговото производство и високите температури на обработка, докато инертните материали имат висок „ресурсен отпечатък“, тъй като идват от ограничени природни източници. С оглед на прогнозите за нарастване на глобалните темпове на строителство с 35% до 2030 г., изследователите търсят начини да намалят и двата отпечатъка чрез рециклиране или използване на други материали.

Екип, ръководен от италиански инженери, е усъвършенствал обработката на отпадъци от разрушени сгради и е тествал начини за използване на получените прахове и инертни материали за изработване на пресен бетон.
„Показахме, че е възможно да постигнем удивителни проценти на строителни отпадъци и отпадъци от разрушени сгради, вградени в нашите сглобяеми бетонни елементи“, казва д-р Анна Парабоски, строителен инженер в RINA, индустриална консултантска фирма и координатор на проекта VEEP.
Предишни изследвания на членове на консорциума – испанската компания за научноизследователска и развойна дейност Tecnalia и Университета в Делфт (Холандия) – показаха, че може да е възможно да се оптимизира потенциалът на стария бетон, като се използва за направата на нов – така че VEEP надгражда върху това в голям мащаб, добавя тя.

Цялата статия, както и много други, можете да прочетете в новият Брой 143 на списанието>>

Подаряваме ти първите 42 стр. от брой 143 тук>>


-50% на Абонамента (Годишен и Вечен) | Най-голямото намаление на БГ Наука за 2024 г.***

Включи се в списъка ни с имейли – получаваш броеве, статии, видеа и всичко, което правим за популяризирането на науката в България.  

Еднократен (Вечен) абонамент​​

Списание “Българска наука” излиза в PDF и ePub и може да се изтегли и чете от компютър, таблет и телефон. Достъпа до него става чрез абонамент, а възможността да се абонирате еднократно позволява да можете да достъпите всички бъдещи броеве без да се налага никога повече да плащате за списанието.